Élete versenyével

2009. 10. 29. 23:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Lapvélemények . The Sun: „Briliáns Button, a nagy visszatérő lett a világbajnok.” La Gazzetta dello Sport: „Furcsa de igaz: Jenson a legnagyobbak közé emelkedett.” Corriere dello Sport: „Az F–1 továbbra is angolul beszél, Hamilton tavaly sikere után Buttoné a végső győzelem. Schumacher 2004-es menetelése óta egy világbajnok sem vezetett már az első futamtól.” Marca: „Button egy átmeneti időszak legjobbja lett. Az előjelek alapján a következő szezonban már nem fog beleszólni az elsőségért folytatott harcba, amelyet valószínűleg a ferraris Fernando Alonso és a mclarenes vív majd meg.”


Heikki Kovalainent huszonöt másodperces időbüntetéssel a kilencedik helyről hátrasorolták a tizenkettedikre, a McLarennek pedig ötvenezer dollárja bánja, hogy pilótája a boxutcában a magával rántott üzemanyag-tankolócsővel egy pillanatra lángba borította Kimi Räikkönen Ferrariját. Jarno Trullinak csak tízezer dollárjába került, hogy a rajt utáni balesete és a kiesése miatt Adrian Sutilt okolva a nyílt színen megrángatta a német grabancát. Mindkét utózönge hálás téma lenne a Brazil Nagydíj után, de most mégiscsak az viszi el a címoldalakat, hogy egy futammal a zárás előtt Jenson Button a Forma–1 újdonsült világbajnoka. Mellesleg pedig csapata, a Brawn GP megnyerte a konstruktőrök vb-címét.
Mesébe illő, vagy ahogy a brit pilóta hazájában a The Mirror írja, hollywoodi vászonra kívánkozó történet a szezon előtt még munkanélküli Buttoné és a Honda romjain alakult istállóé. A 29 éves versenyző korábban csupán egy futamon győzött, történetesen 2006-ban a Hungaroringen, az idén viszont rögtön megnyerte az évadnyitó Ausztrál, majd a csonka Malajziai Nagydíjat (Melbourne, Szepang), Sanghajban Sebastian Vettel és Mark Webber mögött harmadik lett, ezután pedig egymás után négy győzelmet jegyzett (Bahrein, Barcelona, Monte Carlo, Isztambul). A szezon második felében már csak arra kellett figyelnie, hogy ott legyen a pontszerzők között, ami a Belga Nagydíjat (Spa-Francorchamps) leszámítva össze is jött neki. Interlagosban az ötödik hely is elegendő volt ahhoz, hogy a záró futam előtt behozhatatlan előnyre tegyen szert.
„Életem versenyét futottam, és egészen hihetetlen a számomra, hogy én vagyok a világbajnok. Huszonegy évvel ezelőtt indultam először gokartversenyen, és a győzelmeket megízlelve rájöttem, hogy imádok nyerni. Ám azt soha nem gondoltam volna, hogy valamikor majd a Forma–1-ben is én leszek a legjobb. Most viszont, az hiszem, mondhatom, hogy megérdemeltem ezt a címet. Nagyszerű érzés világbajnoknak lenni, ráadásul amit a csapatunk az idén véghez vitt, egészen kivételes, nem hinném, hogy hasonlóra volt példa az F–1 történelmében” – fogalmazott Jenson Button.
Az még nem dőlt el, hogy jövőre melyik csapatban versenyez majd, de most gyaníthatóan nem kell attól félnie, hogy munka nélkül marad.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.