Izsó Katalin: elsőre hatos

2009. 10. 12. 22:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Antalya, a török Riviéra központja a Torosz-hegység és a Földközi-tenger között alapvetően persze a tengerpartjával csábítja a látogatókat, ám nagy hiba lenne a vonzerejét kizárólag a kétségkívül festői fekvésére korlátozni. Ha valaki azt hinné, hogy gyorsan kipipálja a poros régészeti múzeumot, annak odabent leesik az álla, nem messze tőle a MiniCityben elidőzhet a legismertebb törökországi építészeti remekek és természeti csodák kicsinyített másai között, de a 130-ban épített Hadrianus-kapu alatt valójában is átsétálhat, mert ez itt található a II. Attalosz pergamoni király által i. e. 150 körül alapított városban. Ami a modern Antalyát illeti, az óváros mellett esténként az egyik szökőkútnál olyan zenés vízi varázs és fényjáték látható, ami Las Vegasban is megállná a helyét, és a helyiek az Expo Centerre, a kiállítási központjukra is büszkék lehetnek. Tízezer fős közönséggel rendezhetnek itt koncerteket, de sporteseményeket is, egyik színhelye volt a 2001-es férfi kosárlabda Eb-nek is.
Szerda óta pedig az idei vívó-világbajnokság zajlik itt, aminek az érdemi része a selejtezők végeztével ma kezdődik; nyitányként férfi tőr és a női kard egyéniben osztanak érmeket. Előbbiben az előcsatározásokat részünkről csak Berjozkin Anton és Gátai Róbert érte túl, utóbbiban a kiemelt Nagy Orsolya mellett Benkó Réka és Pető Réka is fegyvert fog. Holnap férfi párbajtőrben Boczkó Gábor, Somfai Péter, Imre Géza és Rédli András, női tőrben Varga Gabriella, Varga Katalin, Berta Adrienn és Kreiss Fanny révén teljes létszámban leszünk érdekeltek. (Boczkónak és Varga Gabriellának nem kellett vívnia.)
Tegnap eldőlt, hogy férfi kardban szintén mind a négy indulónk ott lesz a 64-es főtáblán, de mivel a világranglistás pozíciójának köszönhetően Decsi Tamás, Nemcsik Zsolt és is kiemelt, eleve csak Lontay Balázsért kellett szorítanunk. Ő a csoportjában négy győzelemmel és két vereséggel zárt, majd 15-7-re vert egy görögöt, ahogy fogalmazott: hozta a kötelezőt. Decsitől közben már a csapatversenyre előretekintve megtudtuk, hogy Egyiptom visszalépése után a nyolc közé jutásért a kellemes Venezuela helyett az ukránokkal vagy a lengyelekkel kell összecsapni, ami bizony nem ugyanaz…
De vissza az egyéni versenyekhez, női párbajtőrözőink közül Szász Emese kiemelt, Izsó Katalinnak, Tóth Hajnalkának és Takács Emesének azonban tegnap jelenése volt a selejtezőben. Sajnos Takács nem járt sikerrel, a csoportjában három győzelem mellett három vereséget jegyzett, s utána az egyenes kieséses folytatásban 15-14-re kikapott egy ausztráltól. Tóth viszont csak egyszer maradt alul a csoportjában, így neki nem is kellett tovább hadakoznia, miként Izsónak sem, aki mind a hat asszóját megnyerte. „Ez az első felnőtt-világbajnokságom, és a selejtezőtől minden versenyen fóbiám van, de most mégsem izgultam!” – említette mosolyogva a siker receptjét a Vasas 22 éves versenyzője. Szó se róla, ha csak a selejtezőben is, de elsőre hatos, nem rossz dobás.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.