Kár, hogy a bírónak van videója

2009. 10. 15. 22:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ugyan a Szovjetunió már régen eltűnt a történelem süllyesztőjében, a gyökerek kitéphetetlenül megmaradtak, az orosz–ukrán barátság pedig a vívósportban kikezdhetetlen. Tegnap legalábbis megtapasztalhattuk a saját kárunkra az antalyai vb férfi kard egyéni számában. Nemcsik Zsolt a nyolc közé jutásért az ukrán Lukasenkóval vívott, 8-4-re is vezetett, de nemcsak az ellenfele, hanem az orosz videobíró is a vesztére tört. (A versenyzők kétszer protestálhatnak, ám ha a végső ítélet szerint igazuk van, megmarad a lehetőségük.) Bizonyos Ilgar Mamedov öt találatot vett el athéni olimpiai ezüstérmesünktől, kettőt érvénytelenített, hármat pedig az ukránnak adott, aki 10-10-re kiegyenlített, majd 15-12-re nyert, miközben a magyar tábor maga volt a merő felháborodás.
„Hatalmas csalás történt, és tudni kell, hogy ez az orosz és az ukránok vezetőedzője, aki szintén versenybíró, üzlettársak…” – világította meg a hátteret versenyzőnk edzője, az olimpiai bajnok, korábbi szövetségi kapitány Szabó Bence. Nemcsik Zsolt pedig a helyzetnek megfelelően magába roskadva kommentálta a történteket: „Nehéz most olyasmit mondanom, amit elbír a nyomdafesték… Párszor elbántak már velem, így azonban még soha, holott a francia mérkőzésvezető korrektül bíráskodott. Sajnos erélytelen volt, mert a végső szó az övé, így ragaszkodhatott volna a döntéséhez, de éppen ez az orosz jelöli ki a bírókat, tehát a főnöke, akinek senki sem szívesen mond ellent… Úgy érzem, jól vívtam, ám amikor már sokadszor ítélnek az ember ellen, óhatatlanul elbizonytalankodik, hogy mit is kellene tennie. Az ellenfelem pedig nem egy nyeretlen kétéves volt, hanem 2003 egyéni világbajnoka, aki van olyan jó vívó, hogy éljen a lehetőséggel. Ha mindez öt évvel ezelőtt történik velem, akkor azt mondom: ez van, majd legközelebb jobb lesz, de nekem már nem sok esélyem van” – jegyezte meg rezignáltan Nemcsik, aki a két éve még vele világbajnok, így most címvédő csapattal nem javíthat, mert Nébald György szövetségi kapitány a fiatalítás mellett tört pálcát, így a négyfős együttesbe sem tette be. Erre vonatkozóan a Vasas 32 éves versenyzője tömören annyit mondott: „Szerintem ma az a legjobb három magyar kardvívó, aki most a tizenhatban volt, egyébként no comment.”
Nos, Lontay Balázs reggel már az első fordulóban elszállt, Nemcsikhez hasonlóan, a nyolcaddöntőben búcsúzott, Decsi Tamás ellenben sorban vette az akadályokat. A négy közé jutásért Zalomirt verte 15-13-ra úgy, hogy 14-13-nál itt is videóztak, de a román sportdiplomácia szerencsére nem olyan erős, mint az ukrán.
A következő órák során eldőlt, hogy a nap másik versenyszámában, női párbajtőr egyéniben nem leszünk érdekeltek a végjátékban. Tóth Hajnalka és Izsó Katalin rögtön az első asszóját elvesztette a 64-es táblán, a világranglistán negyedik Szász Emesét pedig a kínai Hszü An-csi a tizenhat között állította meg (14-15), pedig 14-12-re még nálunk volt az előny…
Este aztán Decsi is megjárta a videózással, mert hiába egyenlített ki 7-10-ről, a 10-10-et „eltüntették”, és 9-11-re alakították az állást. Majd pillanatok alatt 9-14 lett, ahonnan már nem volt viszszaút (10-15). „Éremért jöttem, ami megvan, mégis felemásak az érzéseim. Egy versenyző pályafutásában ugyanis ritkán adatik meg, hogy nagy világversenyen eljusson a végső győzelem közelébe. S úgy érzem, hogy most kétszer is tévedtek a káromra, és mindkettő fordulópont volt” – jegyezte meg Decsi; s bizony, olykor kár, ha a bírónak van videója.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.