Közönségszórakoztató vereség

Ha leszámolunk az eszelős bravúr lehetőségével, a továbbjutással – márpedig leszámoltunk –, és a közönség szórakoztatását tesszük meg a legfontosabb feladatának, akkor a DVSC kedd este, ha nem is tökéletes, de mindenképpen ideális mérkőzést játszott a labdarúgó Bajnokok Ligájában. A Fiorentinától izgalmas találkozón elszenvedett 4-3-as vereség mindenképpen nézőcsalogatóbb eredmény, mint egy unalmas 0-0. Ráadásul a saját elvárásként kitűzött pontszerzésről hiba lenne lemondaniuk a debrecenieknek, hiszen az eddigi eredmények alapján a leginkább verhető vetélytárs még csak ezután érkezik Budapestre. A rajtnál kevesen hitték volna, hogy ezt a szerepet az ötszörös BEK-, illetve BL-győztes Liverpoolra osztják.

2009. 10. 31. 23:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Veresége dacára kisebb részsikereket elkönyvelhet a Debrecen. A harmadik forduló keddi játéknapján a magyar bajnok mecscsén esett a legtöbb gól, sőt a statisztikusok azt is tudni vélik, hogy négy, illetve öt találat korábban még sohasem született olyan hamar (húsz, illetve huszonnyolc perc alatt) a BL-ben egyetlen mérkőzésen sem, mint tegnapelőtt Budapesten. A keddi leggyorsabb találat dicsősége is csak egy pillanaton múlott Czvitkovics Péternek, Rjazancev (Rubin Kazany) és Mendes (Glasgow Rangers – igaz, kis segítséggel, Ricardo Gomes öngóljaként is feljegyezhetnénk) is a második percben vette be az ellenfél kapuját, ám az UEFA szerint néhány másodperccel előbb.
Meglehet, éppen az álomszerű kezdés okozta a Debrecen vesztét. Játékosai eleve önbizalomtól duzzadva léptek pályára, majd a villámtalálat után elhihették, ezen az estén minden sikerül. Mire kijózanodtak, a Fiorentina 3-1-re vezetett. Az első vendéggólt írhatjuk Polekszics számlájára, a másodikhoz Mutu és Gilardino klasszisa kellett, a harmadik azonban elkerülhető lett volna. A magyar védelem és középpálya között hatalmas űr tátongott. Nem elég, hogy Gilardino gond nélkül húzogatott két magyar védő „szorításában”, a visszapasszolt labdát Mutu zavartalanul bombázhatta kapura. A DVSC két belső védője, Varga és Kiss ekkor loholt visszafelé. Különösen a válogatottban egy hete bemutatkozott fiatal Vargát ragadta el a hév. Ismét bizonyította a tehetségét, nagyszerű megmozdulásai voltak, de inkább az olasz kapu előtt, eredeti feladatát, a labdaszerzést kissé elhanyagolta. Ráadásul Mészáros, aki gyorsaságban felvehette volna a versenyt a lilák támadóival, megsérült, Bodnár nem érezte az ütemet, fásultnak tűnt, Leandro pedig a gyomorrontás miatt kissé bágyadtan játszott. Nem csoda, hogy az első félidőben csődöt mondott a magyar védelem. Értékelésében Herczeg András, a DVSC vezetőedzője is erre helyezte a hangsúlyt:
– Ha valaki a mérkőzés előtt azt mondja, három gólt rúgunk, és ez nem lesz elég a pontszerzéshez, akkor azt nem hiszem el. Sajnos védekezésben az első játékrészben olyan hibákat követtünk el, amelyeket azonnal megbüntettek. Keveset ütköztünk, nem tudtuk megnyerni a párharcokat, amit az ellenfél gyors ritmusváltásokkal kihasznált. A második félidőben agresszívabbak voltunk, sajnálom, hogy nem sikerült hamarabb berúgnunk a harmadik gólt, mert lendületesek voltunk. Mégis úgy gondolom, nem kell szégyenkeznünk, csak azt bánhatjuk, hogy nem sikerült pontot szereznünk.
A reményt azonban nem szabad feladni. Jelen állás szerint, bármennyire is meghökkentő, a Liverpool a H csoport leggyengébb csapata, persze a DVSC előtt. Akár a magyar gárda eredményei (Liverpool–Debrecen 1-0, Debrecen–Lyon 0-4, Debrecen–Fiorentina 3-4), akár a négyes állása felől közelítünk, erre jutunk. Persze, kedden a Lyontól elszenvedett 2-1-es vereség alkalmával Torres nem játszhatott, Gerrardot sérülése miatt már a 24. percben le kellett cserélni, s az angolok nemcsak a jelenből, a múltból is meríthetnek erőt. Nem véletlenül ők nyertek egyedüliként BL-t a csoportból, s két éve a jelenleginél is nehezebb helyzetből álltak talpra. „Félidőben” csak egy pontjuk volt, utána azonban a mai napig BL-csúcsként 8-0-ra verték a Besiktast, majd a Portónak otthon és a Marseille-nek idegenben is négyet gurítottak, s az elődöntőig meneteltek.
– A Liverpool vérbeli kupacsapat. Ha mondjuk a Fiorentina kerülne nehéz helyzetbe, elképzelhetőnek tartom, hogy összecsuklana. Az angoloknál ez szóba sem kerülhet – gondolkodott hangosan Dombi Tibor.
Bodnár László pedig az újabb vereség dacára is derűlátó maradt. A „Mi lesz ezután?” kezdetű kérdésre így felelt: „Kilenc pont, és továbbjutunk.” A kelleténél nem kell szigorúbbnak lennünk. Egyelőre maradhat ez a végszó.
Keddi eredmények, E csoport: Debrecen–Fiorentina 3-4, Liverpool–Lyon 1-2. Az állás:
1. Lyon 9 pont, 2. Fiorentina 6,
3. Liverpool 3, 4. Debrecen 0.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.