A libák legfeketébb időszaka

Így, advent előszelében, a novemberi szürkeségben úgy esik az embernek minden jó falat, mint egy darabka megváltás. Szent Márton napja ugyan szerdára esik, de már jó előre „tort ül” az ország; holnap és holnapután tájházak tucatjai hívnak mindenkit kultúrába ágyazott közösségi kulináriára.

Klementisz Réka
2009. 11. 15. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Borbíráló, tollfosztó, dologtiltó, lakomázó és még ki tudja, mennyiféle; Szent Márton legendáriumát és a hozzá rendelt tucatnyi népszokást úgy fújjuk, mint valami mondókát, és már kúszik is be közelibe a Márton-napi libavacsora képe, púposra halmozott lilakáposztával, tepsis krumplival, no meg a pohár újborral. Ha lenne közvélemény-kutatás a legnépszerűbb szentekről, a galliai Tours egykori püspöke valószínűleg az élbolyban végezne. És nem csak mesefilmre kívánkozó története miatt, hogy ugyanis a püspöki székre kiszemelt Szent Márton hiába bújt a rang és a vele járó világi hívságok elől a lehető legközelebbi libaólba, amint megtudta az elöljárók szándékát, az árulkodó libák elgágogták a titkot, így hát nem úszhatta meg a felszentelést. Pogányokat térített, adakozott, koldusokat karolt fel, majd évek múlva köztiszteletben álló egyházfőként halt meg Toursban. Aligha gondolta volna, hogy az utókor majd tort ül a neki szentelt napon, s a Márton-nap szóra pavlovi reflexszerűen már kordul is az ember gyomra. Márton lúdjai meg, ha tudták volna, hogy a júdáskodásnak ilyen fekete böjtje lesz, gunynyasztottak volna inkább némán alighanem. A kulturális turizmus programsorozat részeként idén országos összeesküvés készül a libák ellen; tájházak összefogásával megszámlálhatatlan helyszínen rendeznek búcsút, lakomát, mulatságot libato(u)r címszó alatt, és nagyjából nem akad olyan valamirevaló vendéglő, kiskocsma, amelyik ne készülne Márton-napi menüsorral. Elég lesz a sültek illata után menni. A szentendrei skanzen hagyományosnak számító újborfesztiválján a libalakomára tizenhárom kiállító újborát lehet végigkóstolni, a sült töktől a lúdkásán át a libacombig ívelő kulináriát mindkét nap délután négytől népzenészek és céhes legények felvonulásán lehet lemozogni, és lesz persze kézműves- foglalkozás, gyerekprogramok, sőt holnap délután fél négytől táncházba torkolló Vujicsics-koncert is, de a legígéretesebbnek azért a hagyományőrző óvónők tollfosztója ígérkezik. És persze Pest környéke messze nem a világ közepe. Konyáron a falumúzeumban sütögetik közösségileg a pecsenyét, az abodi tájházban filmvetítéssel és fotókiállítással spékelt őszbúcsúztatásra készülnek, Szarvason a Márton-napi vesszőhordás hagyományait elevenítik fel, a felpéci tájházban kenyérsütésre szalad össze a falu, és így tovább majdhogynem a végtelenségig. Tessék érdeklődni a sarki közértben, a kocsmában, a postásnál, a legjobb tipp mindig a szóbeszéd, libát enni pedig – a babona szerint – legkésőbb Márton napján muszáj, mert hát ki akarna egész évben éhezni?

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.