Ássák a hazai kézműves borászat sírját

Hajdan Magyarország Európa egyik szőlőnagyhatalma volt, ám az egykor hétszázezer hektárnyi ültetvényterület mára negyvenezerre zsugorodott. Akadnak, akik minden nehézség ellenére megszállottan hisznek az igazi, jó magyar bor létjogosultságában, kézműves boraik zamata pedig őket igazolja. Ám világhír ide vagy oda, mozgásterük egyre szűkül, a bürokrácia szinte gúzsba köti azt a pár szélmalomharcost, aki bízik a magyar szőlőkultúra feltámadásában, és támogatás helyett tőkéik kivágására köteleznék őket. Ha hagynák.

Velkei Tamás
2009. 11. 22. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„A természet embereként megértettem, hogy nem az ember a világ: a földi rendben létező biológiai láncolatban csak egyetlen szem,
és nem ez az egy láncszem irányítja a létet. Az ember azt gondolja, hogy mindent a pénz határoz meg, de még egyetlen pénzbirtokló sem ivott és evett még bankót.”

Kaló Imre Eger vidéki borász szavai szinte belesimulnak a természetbe, egyébként teljes a csönd. A reggeli pára már épp csak a fák csúcsát nyaldossa, a távolban a Bükk lankái vörösre, sárgára színezik az őszi tájat. Térdünkig érő, turán fajtájú szőlőtőkék között sétálunk. Két hektár. Ezt a szomolyai ültetvényt akarja az állam kivágatni Kaló Imrével.
– Nyugodtan meg lehet kóstolni – ajánlja az ibolyakék szemeket a gazda –, azért hagytuk a tőkén, hogy aszúsodjon. Eddig szárazság volt, ami nem kedvezett a botrytisnek, de az esőtől van esély a töppedésre, ebből csodálatos, gyógyhatású bor születik – mutatja ujjai között azokat a szemeket, amelyek már mazsola nagyságúra zsugorodtak.
– Mennyi idő, míg beérik?
– Három hét. 2002-ben a nagy nyári esők következtében már augusztusban meglepte a fürtöket a botrytis, de az idén is óriási évjárat várható – mondja mosolygós szemmel. – Nincs az senki orrára írva, meddig él, de hogy én 1989 óta nem voltam táppénzen, az tény. A meghűlést megelőzendő még a gyermekeimnek is napi fél deci bort adok. Ez kultúra, nem alkohol – vált az arca komolyra.
Együtt ízleljük sorra a fürtöket, az érett és töppedt szemek íze egyformán mesés – nem értjük, kinek állhat útjában ez a csoda.
– A magyar szőlőkultúra pusztul, mindenütt kivágatják az ültetvényeket, harminc forintba kerül egy kilogramm szőlő, öt kiló ér egy gombóc fagylaltot, holott hihetetlen minőség születik a magyar borvidékeken – a földön a magyar az egyedülálló borok közé tartozik. Az igaz hazai kézműves bor sírját ássák, amibe bűnözők akarják beletaszítani.
– Kik azok?
– Nyilván, akik életükben nem műveltek szőlőtőkét, nem készítettek egy liter bort sem – szögezi le keserűen.
Erre a sorsa jutna ez az ültetvény is.
Tovább lépdelünk a barna göröngyökön.
– Azok is az én szőlőim – mutat a hátunk mögé, ahol zöld veltelini, merlot, cabernet sauvignon, olaszrizling, kékfrankos terem. – Miért nem hagyják, hogy így nézzen ki az országunk? Pedig amit helyben létrehozunk, az a legolcsóbb, hisz nem kerül energiába, pénzbe az ideutaztatása – nyomatékosít.
Úgy tűnik, hiába.

„Én csak azt kérem az emberektől, ne csapjanak be, mert én biztosan nem fogok senkit becsapni. A bűnnel sajnos mára lojálissá vált a társadalom, nem értik, hogy hazugsággal
a földön nem lehet létezni, büntetlenül becsapni.”

– Hogyan kezdődött a kálváriája? – érdeklődöm.
– Mertem telepíteni két hektár turán fajtájú szőlőt. Magam jöttem rá a kétezres évek elején, hogy ez a fajta aszúsodással reagál a botrytis gombára, és szinte gyógyító hatású, természetes édes vörösbort ad. Amikor az EU-ba beléptünk, hoztak egy rendeletet, hogy 93 ezer hektár szőlő maradhat Magyarországon, s csak az telepíthet, aki rendelkezik ezzel a joggal. Viszont annak van joga, aki ugyanannyit kivág, mint amennyit telepít, nehogy több szőlő legyen az országban. De hát az EU-ban azt nem húzták meg, hogy kevesebb tőke se legyen? Pusztítani lehet, teremteni nem?
Kicsit elgondolkodik, majd folytatja.
– Ez az ültetvény most 12-14 millió forintot ér. Én be akartam tartani a szabályt, csak mire megvettem azokat az elöregedett ültetvényeket, amelyeket kivágásra szánhattam, addigra kicsúsztam a határidőből. Az oltvány elkészült, és én eltelepítettem. Hangsúlyozom: nem élek támogatással, a saját földemen és pénzemen, a saját tudásom alapján egy magyar nemesítésű fajtából ültetettem 11 ezer tövet.
A hegybírótól később megtudtam: van lehetőség utólagos engedélyeztetésre is, be is adtam a papírokat, és erre kaptam meg a kivágási határozatot. Azóta megszereztem a telepítési jogot, beadtam azt is a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatalba, feltüntetve, mit fogok kivágni, egy részét már ki is vágtam, vásároltam három hektár telepítési jogot is az Alföldről, mindent megtettem, hogy legalizáljam a telepítést, fölöslegesen.
A 71/2008. évi FVM-rendelet 9. paragrafusa úgy rendelkezik, hogy az 1998. január 1. után és 2008. január 26-a közötti időszakban engedély nélküli telepített szőlőültetvényekre 2008. június 24-ig utólagos engedély kérhető. Márpedig Kaló Imre 2007-ben ültette az új tőkéket, és a határidő lejárta előtt kért rá utólagos engedélyt. Az MVH ennek ellenére első és másodfokon is kivágásra ítélte az ültetvényt. Utóbb csak annyi módosítást tett, hogy ez év májusára halasztotta a teljesítés dátumát.
Kaló Imre azonban nem vágta ki szőlejét. Inkább perel, mert mint mondja, 17 ezer hektár tartalék kerettel rendelkezik az EU arra az esetre, ha fajtakülönlegesség vagy a földrész javát szolgáló ültetvényre megadja a fennmaradási jogot. Így harcol tovább az igazáért.

„A bort a legintelligensebb kultúrnövénynek tartom, amely nem érti csak a tiszta ember szavát. Azért van annyi hamis bor, mert az ember a bűn útján próbál másokat becsapni a bűn által létrehozott borral, ami ihatatlan és mérgez.”

– Az én szőlőim mind így néznek ki: csak kézzel kapáljuk, és meg lehet nézni, mennyi fürt lóg egy tőkén – mutat körbe Kaló Imre egy másik dűlőben, ahol az aszszonyok, férfiak épp a shirazt szüretelik. Hirtelen komorrá válik tekintete. – Magyarországon hajdan Európa második legnagyobb szőlőkultúrája virágzott hétszázezer hektáron, de még az unióba is százezer hektár szőlővel léptünk be, mára negyvenezerre fogyott a terület nagysága, a magyar szőlőkultúra kivégzése folyik. Döbbenetes a magyarság és a szőlőkultúra eltűnése közötti párhuzam is.
A felháborító ültetvénykivágatások ellen az idén januárban Tőkés László európai parlamenti képviselő is felemelte a szavát, úgy látszik, eredménytelenül.
– Azért soha senki nem fog felelni, hogy Európa egyik legértékesebb termőföldjén, egy rendkívül komoly tudással bíró nép nem végezheti a munkáját? Hozzám nem azért látogatott el a Travel Channel, mert elhívtam, nem azért hirdetik a kézműves borászatokkal az országot ugyanezen a csatornán, mert itt csupa értéktelen dologgal találkoztak, hanem mert a riporterek a földön egyedülálló borokra bukkantak. Azt mondták, itt érezték azt egyedül, hogy visszakanyarodtunk az ősi borkészítés irányába. Ezek lehetnénk. Hihetetlen ára van a földön a legjobb boroknak, olyanoknak, amilyeneket mi, kézműves magyar borászok is képesek vagyunk létrehozni – érvel szenvedélyesen Kaló Imre.
Ugyanakkor a nála járt ausztrál nagykövet elmondta: ötszázezer hektár szőlő és 17 ezer borászat található hazájában, ott, ahol a kevés csapadék miatt állandóan öntözni kell a földeket. – Ott kellene megnézni, mennyi glicerin van a borokban. De Kanadában is háromszor annyi szőlő található, mint Magyarországon; nem furcsa, hogy idehordják Chiléből, Új-Zélandról és Dél-Afrikából a sokszor ihatatlan szemetet? Miért büntetnek bennünket ezer adminisztrációval azért, mert ezt a munkát végezzük? És miért nem tűnik fel az embereknek, hogy jószerivel nincs már magyar bor, és külföldön a legalsó polcon találhatók a rossz minőségű, számomra ismeretlen nevű „magyar” borok – ömlik a panasz a borászból.
Nagyon kevesen vannak már az országban, akik 60–120 éves szőlőtermesztési ciklikusságot vállalva, a legtermészetesebb érési potenciállal, ahogy a természet megérleli a szőlőt, fél liter bort készítenek egy tőkéről, és a legjobb bort, a legéltetőbb folyékony táplálékot célozzák meg. – Az igaz jó bor mélységi kultúra – szögezi le a szomolyai gazda.
– Itt akkor is elkészülne a bor, ha nem lenne villany, mi nem préselünk, kézzel készítünk mindent, sok bort a héján, kádban erjesztünk, vagyis lényegében nincs emberi beavatkozás – mondja, miközben a pincéjébe invitál.
Borai igazolják minden szavát: mesés illatok, ízek, színek világába csöppenünk; akad bor, amely százhúsz napig ázott saját héján. Pincéjében a Magyarországon termelt fajok szinte mindegyikét megkóstoljuk. – Engem az éltet, hogy boraimon keresztül a föld zamata kerül a barátaim gyomrába, és nem méreg – neveti el magát a kellemesen hűs, kissé penészes borillatban.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.