időjárás 20°C Emese, Sarolta 2022. július 5.
logo

Kampányol az MSZP

Munkatársunktól
2009.11.15. 23:00

Nyolcvanmillió forintot költ az MSZP őszi tájékoztató kampányára – jelentette be a pártelnök. Lendvai Ildikó szerint a szocialisták büszkék a válság elleni védekezés érdekében hozott kormányzati döntésekre. A Fideszben úgy látják, a kormányzat hiába kampányol, a megszorítások közepette mindez hiteltelen.

Nézőpont. A kevesebb pénz nem növeli jelentősen a szegénységet – így fordítható le a Közpénzügyi füzetek két szerzője, Gáspár Katalin és Kiss Áron tanulmányának fő mondanivalója. Nagyon minimális hatása van a 13. havi nyugdíj eltörlésének a szegénység terjedésére, mert a nyugdíjrendszer így is jól teljesít az idősek jövedelmének fenntartása, az időskori szegénység elleni védelemben – állítják. A szerzők szerint jóval érzékenyebben érintik a legalacsonyabb jövedelmű rétegeket a családi pótlékkal kapcsolatos változások.


Új szakasz nyílik az MSZP életében azzal, hogy kedden az Országgyűlés elfogadta a jövő évi költségvetés sarokszámait és a párt több módosító indítványát. Lendvai Ildikó szerint ezt fejezi ki a párt őszi kampánya, amelyben óriásplakátok, sajtóhirdetések s az ország minden háztartásába elküldött postai küldemények segítségével mutatják be az elmúlt időszak eredményeit. – Ez a kormány, a válságkezelő kormány a szocialista párt kormánya. Fölvállaljuk. Büszkék vagyunk még a nehéz döntésekre is, amit a válság elleni védekezés érdekében a kormány hozott – ez lesz az egyik fő üzenet. Lendvai szerint az MSZP nem ködös ígéretekről akar beszélni az országgyűlési választásokra való felkészülés időszakában, hanem számokról, tényekről.
A kampányra nyolcvanmilliót költenek – állítják –, tájékoztatójukat lakásonként 12 forintért kézbesíti a posta. A bevezetőt a miniszterelnök és Lendvai Ildikó jegyzi. Ebben többek között beszámolnak arról, hogy jövőre tíz adózó közül kilencnek, több mint hárommillió embernek csökken a személyi jövedelemadója, az új adószabályok miatt az átlagkeresetűek jobban járnak, csökken a távhő áfája, 400 milliárddal csökken a vállalkozók járulékterhe. A pártelnök 100 ezer lehetséges új munkahelyről is beszélt.
Az MSZP szerint alaptalanul riogatja a nyugdíjasokat a Fidesz telefonos kampányával – ezt már Török Zsolt, az MSZP országgyűlési képviselője közölte tegnap. A nyugdíjasok 2010. január elsejétől a várható inflációval megegyező mértékű, 4,1 százalékos nyugdíjemeléssel számolhatnak, és emellett folytatódik a nyugdíjkorrekciós program is, amit az idei évről kellett elhalasztani, állította.
A miniszterelnök csütörtökön egyébként levélben köszönte meg a liberális frakciónak és a szocialista képviselőknek, „amit a jövő évi költségvetés megalkotása és elfogadása érdekében tettek”. Kóka János, a liberálisok parlamenti frakcióvezetője válaszlevélben azt írta, jól döntöttek, amikor a nehéz helyzetben az új, válságkezelő kormány mögé álltak. Eközben az SZDSZ elnöke, Retkes Attila úgy nyilatkozott, reméli, lesz legalább öt szabad demokrata képviselő a Házban, aki nem szavazza meg a költségvetést.
A Fidesz szerint, ha a kormány azt tenné, amit tennie kell, akkor minél előbb lemondana, mert ezt várja az ország. Szijjártó Péter, az ellenzéki párt elnöki stábjának vezetője úgy fogalmazott: a 2010-es költségvetés megszorításainak kormánypárti megszavazása, az újabb MSZP-s kampány azt bizonyítja, hogy az MSZP nem tanult semmit. Az ellenzéki politikus felidézte: amikor jött a válság, a szocialisták akkor kezdték el a Beindultunk című kampányukat, most pedig, amikor „minden idők legbrutálisabb megszorításait” szavazták meg, újabb kampányt indítanak. Emlékeztetett: a távhő áfájának csökkentése 17 milliárdot hagy az embereknél, a kormány azonban a költségvetésben 55 milliárdot vesz el a fűtéstámogatásból. A „segély helyett munkát” szlogennel összefüggésben úgy fogalmazott: „van ebben némi diszkrét báj” éppen most, amikor 10,3 százalékra nőtt a munkanélküliség. Azzal a szocialista állítással kapcsolatban, amely szerint több fizetés marad az emberek zsebében, Szijjártó közölte, az idei év a sokadik, amikor csökken az emberek reálbére.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.