Kaszinó-baloldali vircsaft

2009. 11. 22. 23:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

De miért is kellene éppen a Veres esetében ragaszkodni a nyelvvizsgához, ha még az Országos Fordító és Fordításhitelesítő Iroda általuk kinevezett vezetőjének sem kell szocialistáéknál csak társalgási szinten beszélnie valamilyen idegen nyelven? Egyáltalán: minek kellenek olyan előítéletes ballasztok, mint diploma meg nyelvtudás?


Nem is értem, miért sírnak annyit egyes társadalmi rétegek és szervezetek, amiért nem kapnak elég pénzt a kormányzattól. Pedig oly egyszerű a megoldás, mint a pofon, avagy megszorítócsomag: kaszinó. Tessék beállni a csatasorba a bölcsődéseknek, óvodásoknak, mozgáskorlátozottaknak, nyugdíjasoknak, vakoknak, siketeknek és a többieknek. Hallják meg az idők szavát, és szálljanak be a szerencsejáték-iparba. Lehet, kissé meredeknek, sikamlósnak tűnhet első blikkre az ötlet, de megalapozott számításokon nyugszik. Még a lassú felfogásúak számára is világos: a kormány csak progresszív óriásberuházásokat támogat, amelyek szerinte annyi munkahelyet teremtenek, mint a tenger. Akinek van füle a hallásra, tudja, Bajnaiék kiadták az új jelszót: Arccal a kaszinó felé! Márpedig az óvodák, bölcsődék, no pláne öregotthonok nem termelnek profitot. Éppen hogy elvonják az aktív munkaerőt a valódi termelőmunkától. Ezen kell segíteni. Sokan azzal gyanúsíthatnak minket, hogy csak tréfálunk. Pedig szó sincs róla. Az V. szocialista válságmegőrző kabinet írd és mondd 2,6 milliárd kőkemény magyar forinttal támogatja a kaszinóberuházást. Nem tántorította el őket, hogy a biznisz úgy bűzlik, mint egy stráfkocsi szerves trágya. Akkor is meg akarják valósítani a dunántúli Las Vegast, ha az ország felét be kell szántani és sóval behinteni. Magyarán: olyan fejlesztésekre kell kérniük közpénzt a rászoruló szervezeteknek, amelyek tetemes bevétellel kecsegtetnek. Ez esetben nyílnak csak meg a szoci pénzcsapok. A bölcsikben kisebb tétekben folyna a zsuga, hazárdjátéknak csak korlátozottan minősülő kártyákkal, Szurtos Petivel és Mackó kvartettel. Az óvodákban már pöröghetne a huszonegy, a póker, s megismerkedhetnének a rulett főbb fortélyaival az érdeklődők a kis lurkók és óvó nénik közreműködésével. Az iskolákban, állami nevelőotthonokban már nagyban menne az ipar, komoly EU-kompatibilis pókerpartikkal, a tantermekben sok-sok szocialista játékgéppel.
Nem lenne másabb a perspektíva az idősotthonok lakói, a megváltozott munkaképességűek, a mozgáskorlátozottak esetében sem. Ők amúgy is jobbára helyhez vannak kötve, így a krupiéi, játékmesteri teendőket látnák el. A közösségi helyiségekben felállított kártyaasztalok inkább üde színfoltot jelenthetnének a sivár hétköznapok monoton egyhangúságában. Hogy ezeknek az intézményeknek egészen más a funkciójuk? Ugyan kérem, nem kell kukacoskodni. A kabinetnek is a kormányzás lenne a fő reszortja, mégis úgy működteti az országot, mintha egy lerobbant használtautó-kereskedés lenne. Miért pont az lenne a gond, ha élelmes kisnyugdíjasok, gondozók és gyerekek üzleti alapokra helyezve öngondoskodó módon kezükbe vennék a sorsukat?
Ha a terméketlen kérindzséléssel nem mentek semmire – mit veszíthetnek? Meg aztán a vak is látja: a teljesítményorientáltságban látja a kibontakozást a kormány. Kaszinóra van pénz – mindenfajta szociális, meg gyermekmegőrző, gondozó, pedagógiai nyavalygásra, haszontalanságra nincsen. Legfeljebb a kákán is csomót keresők értetlenkedhetnek: ha a kaszinó akkora üzlet, miért kell a dögrováson lévő államnak finanszíroznia milliárdokkal. Már készülhetnek is a kampányplakátok. Veled vagyunk, Joav Blum! Kaszinót nekünk, százat, ezret! És: El a kezekkel a velencei nagyberuházástól! A döntés a civil szervezetek, szociális ellátók kezében van: ha kell a 2,6 milliárd forintos költségvetési támogatás, nem habozhatnak.
Hogy többek szerint, ha belevágnának ebbe a merész vállalkozásba nevezett gyerekek-idősek s egyéb, a kormány által másodrendű állampolgárrá minősített páriák, nem a pénz jelenne meg náluk, hanem az APEH? Hogy divatszóval éljünk: ez csak egyfajta szélsőséges narratíva. Bár kétségtelenül nem nélkülöz minden valóságmagot.
Lelki füleinkkel halljuk a további ellenvetéseket. Miként működtethetnék a játékbarlangokat gyermekek és idősek, hátrányos helyzetűek, amikor ehhez nemcsak dörzsöltség, hanem szaktudás is kell? Miért lenne jogos ez a kifogás? Ők is belejönnek majd. Ahogy Veres János a keleti kapcsolati kormánybiztosságba, s remélhetően Andor László vöröscsillag-védő MSZP-tagozati élkáder az európai uniós biztosi szerepbe. Az ózdi polgármester is, hogy megállja a helyét egy szál érettségi nélkül. Nem kevesebb rátermettséget mutat képviselőtársa, az a hölgy, akit egy áruházlánc is kiszemelt üzletvezetőnek. Ott sem számít, hogy a gimnáziumot sem járta ki. De legalább volt mindkét ózdi szocialistának lélekjelenléte és fantáziája, hogy hamisítson megfelelő tanulmányi iratokat. Ha van eszük a multiknak: mindkét pártspílert alkalmazzák busás jövedelemmel, hisz ők a jég és az emberek hátán is megélnek. Effajta kvalitásokkal miniszter is válhat belőlük egy álbaloldali kormányban, akik, hogy segítségül hívjuk a párt szlogenjét: Megtették, amit kellett.
Mint ahogy a mi Veres Janinkból is könynyen EBRD-alelnököt csinálhat ez a vajszívű Bajnai Gordon. Kárpótlásul, hogy bár első helyen ajánlotta a párt az EU-biztosi stallumra, mégsem őt, hanem egy másik kipróbált elvtársat, Andort jelölte a hivatalra. Vannak ugyan gonoszok, akik szerint a volt pénzügyminiszter nyelvtudása egy kisebb forgalmú szatócsbolt eladói posztjára sem lenne elégséges, de csak az irigység beszél belőlük. Mindenesetre kissé gyanús, hogy hétpecsétes titok, hol szerezte nemrég ama bizonyos középfokúnyelvvizsga-papírt. Állítólag piacképes a nyelvvizsgája. Rossz nyelvek szerint Lamperth Mónikánál kollokvált a Veres, aki a Sziget Fesztiválon annak idején belügyminiszterként Hi! I am Mónika Lamperth felkiáltással tukmálta a pracliját egy ortodox izraelitára, kinek a vallása tiltja a nőkkel való pacsizást. Hogy mit ér a papírnyelvvizsga, az el fog válni legkésőbb akkor, midőn rá lesz szorulva a nyírségi fenomén, hogy tolmács nélkül kérjen egy pohár vizet az EBRD-ben. De miért is kellene éppen a Veres esetében ragaszkodni a nyelvvizsgához, ha még az Országos Fordító és Fordításhitelesítő Iroda általuk kinevezett vezetőjének sem kell szocialistáéknál csak társalgási szinten beszélnie valamilyen idegen nyelven? Egyáltalán: minek kellenek olyan előítéletes ballasztok, mint diploma meg nyelvtudás? Juhász Ferenc is lehetett hadügyminiszter a NATO-ban nyelvismeret nélkül. Suchman Tamás azt mondta, amikor még az EU-biztosi cím legfőbb várományosaként emlegették a volt pénzügyminisztert: párton belül mindig erős volt a pozíciója, a képesítést majd később pótolja. Ez a lényeg, a többi smafu: a párton belüli bizalom. A többibe belejön, mint kisfarkas az üvöltésbe. Miért ne lehetne Veres valamilyen szép nagy bársonyszék birtokosa? Ha már a Magyar Nemzeti Galéria főigazgatói posztjára az egykori soproni MSZP-képviselőjelölt volt az egy szem pályázó, igazán nem kellene fennakadni apróságokon. Csák Ferencnek annyira nincsen párja, hogy még versenyezni sem engedtek vele senkit. Igaz, neki van diplomája, ám Németországban szerezte – mint megtudhatjuk pártja honlapjáról. Kérdés, a magyar képzőművészetről milyen mély ismereteket szerezhetett Regensburgban, amikor még szakdolgozatát sem művészettörténetből írta. Vagy a mai kaszinó-baloldali vircsaftban még örüljünk, hogy egy minisztériumi szakállamtitkárt ejtőernyőznek a nemzeti képzőművészet kiemelt intézményének élére, s nem egy régebbi kultúrhéroszt, Lendvai Ildikót? Ennyi erővel a trükkök százait bevető Verest is benyomhatták volna. Ki tudja, talán össze akarják kapcsolni az EU-kompatibilitás és nyitottság jegyében a kaszinóbizniszt a műkincs-kereskedelemmel. Sőt, ha sikerülne a vágyott kábítószer-liberalizáció, akár egy kis drogberuházástól sem kellene úgy idegenkedni. Van remény: állítólag kolumbiai üzletemberek érdeklődnek magyarországi befektetések iránt.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.