Szennyezett élelmiszerek a tányérunkon

Hírösszefoglaló
2009. 11. 14. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal Növény- és Talajvédelmi Igazgatóságok növényvédőszermaradék-analitikai laborhálózata az idén közel 250 000 növényvédőszermaradék-vizsgálatot végzett el, a hazai minták 1,2 százalékában, a külföldről (az EU-ból, illetve harmadik országból) származó minták 0,8 százalékában mutattak ki a megengedett határérték feletti szermaradékot. A Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium (FVM) sajtóirodája ezt az MTI megkeresésére közölte szerdán, azzal kapcsolatban, hogy a Levegő Munkacsoport sajtóközleményben fogalmazta meg azt a véleményét: a gyártók és nem a lakosság érdeke érvényesül Magyarországon a növényvédőszer-szabályozás végrehajtásában. A vizsgált minták 60 százaléka volt magyar, 40 százaléka külföldi termék.
A Levegő Munkacsoport szerint ugyanakkor jelenleg a hazai boltokban kapható zöldségek és gyümölcsök több mint 40 százaléka – esetlegesen rákkeltő – növényvédő szerekkel szennyezett. Idei felméréseik alapján: a magyar lakosság döntő többsége – 84 százaléka – szerint az élelmiszerekben található vegyi anyagok jelentik a legnagyobb kockázatot az emberek egészségére. A félelmek megalapozottak, állítja a civil szervezet, hiszen a nyár eleji vegyszermaradék-vizsgálataik során 16 paprikamintából 10-ben, 17 epermintából pedig 13-ban találtak vegyszermaradékot.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.