időjárás 25°C Apollónia 2022. július 7.
logo

Táncosok petíciója

Makrai Sonja
2009.11.14. 23:00

Tegnap délután a táncszakma képviseletében Novák Ferenc „Tata”, Kiss János, Keveházi Gábor és Juronics Tamás Kossuth-díjas táncművészek petíciót adtak át az Országgyűlés kulturális és sajtóbizottsága elnökének, Pető Ivánnak a budapesti Képviselői Irodaházban. A művészek a szakmájukat érintő problémák orvoslását illetően a kulturális bizottság állásfoglalásában bíznak.

Közömbösen viseltet a szakma iránt a kulturális tárca, amely a táncművészet ellehetetlenítésén munkálkodik. Mindezt alátámasztja az tény is, hogy a Nemzeti Táncszínház támogatását idén közel felére csökkentették – derül ki a benyújtott petícióból. Az írás rávilágít arra, is hogy a Táncszakmai Kerekasztal 2004–2006-ban elkészítette a probléma orvoslására alkalmas javaslatát, amely kiterjedt az oktatásra, a munkaszerződésekre, az átképzésre, valamint a táncművészek nyugdíjrendszerére.
A javaslatot a szaktárca akkor is, illetve az előadó-művészeti törvény megalkotásánál is figyelmen kívül hagyta, így az olyan társulatok, mint a Magyar Nemzeti Balett, a Magyar Állami Népi Együttes, a Honvéd Együttes, a Magyar Fesztivál Balett, de maga a Nemzeti Táncszínház is elvonásban részesültek. Ez az előadások számát is negatívan befolyásolta.
A petícióban szerepel, hogy az Oktatási és Kulturális Minisztérium (OKM) ne vonjon el több támogatási pénzt a művészeti oktatásból, a tánctársulatoktól, illetve hogy a kerekasztal által kidolgozott átfogó javaslatát vegyék figyelembe az előadó-művészeti törvény esetleges módosításánál. Másfelől követelik, hogy a táncszínház kiemelt nemzeti intézménnyé váljon, valamint működését hosszú távon biztosítsa a tárca. A petíciót a táncszakma valamennyi Kossuth-díjas művésze – Bozsik Yvette, Markó Iván, Dózsa Imre, Foltin Jolán, Pongor Ildikó, Hágai Katalin, Popova Aleszja, Juronics Tamás, Seregi László, Keveházi Gábor, Szakály György, Kiss János, Volf Katalin, Uhrik Dóra – aláírta.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.