Ecostat: százmilliók a kormánytól

Idén is kivételezett helyzetben marad az Ecostat kutatóintézet, amelynek munkáját az államkassza most csaknem 300 millió forinttal segíti. A költségvetési keretét 2008-ban 634 millió forinttal túllépő cég pénzéből a Népszavához köthető Diario Kft.-nek és más balliberális sajtóorgánumnak is jutott.

Szabó Eszter
2010. 01. 13. 23:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Csaknem 300 millió forintot szán az idei költségvetés az Ecostat Kormányzati Gazdaság- és Társadalomstratégiai Kutató Intézet támogatására ebben az évben, vagyis a társaság eddigi kivételezett helyzete 2010-ben is megmarad. Tavaly a költségvetési törvény 339 millió forintos állami támogatást irányzott elő a gazdaságkutató cég számára, ám az, hogy végül mennyi pénz jutott az Ecostatnak, csak az Állami Számvevőszék zárszámadási ellenőrzéséből derül majd ki. A túlköltekezés nem lenne meglepő, hiszen 2008-ban az intézet majdnem háromszorosát költötte el a törvényben számára előírt összegnél. Míg a büdzsé 380,9 millió forintos állami apanázst határozott meg, a társaság valójában 1,015 milliárd forintot kapott az adófizetők pénzéből. A különbség a zárszámadást készítő számvevőknek is feltűnt, viszont a túlköltekezés okait végül a Miniszterelnöki Hivatal (MeH) belső ellenőrzési egysége volt hivatott kivizsgálni, mivel az Ecostat a kancellária égisze alatt folytatja a munkáját.
A vizsgálat eredményéről egyelőre nem sokat tudni: lapunk az ügyben felkereste a MeH belső ellenőrzési osztályát, ám arra a kérdésünkre, hogy mi áll a 634 millió forintos túlköltekezés hátterében, nem válaszoltak, hanem a Kormányszóvivői Iroda illetékességét jelölték meg. Érdemi válasz helyett az iroda a parlament honlapjára irányította lapunkat, figyelmünkbe ajánlva az ott szereplő költségvetési zárszámadás szöveges indokolását. Megkerestük az Ecostat intézetet is, amely elismerte: valóban kaptak póttámogatást az államtól stratégiai kutatások elvégzésére, így például „az adózás és a költségvetés folyamatai mikroszimulációs technikájának kialakítására és a magyarországi innováció folyamatának új módszerű vizsgálatára”. Az Ecostat honlapján található üvegzsebrovat szerint ugyanakkor az állami támogatásból bőségesen jutott a balliberális médiát képviselő társaságoknak is. A Népszavához köthető Diario Kft.-nek például 21 millió forintot fizetett ki az Ecostat, míg a szintén kormánypárti hírben álló Gazdasági Rádiót működtető Műsor-Hang Kft.-nek 12 millió forint jutott. Szintén 12 millió forintot kapott a gazdaságkutató cégtől az ATV-t működtető Agro-TV Zrt. Az Ecostat egyébként a 135 éves Népszavával közösen jubileumi konferenciát is rendezett Magyarország lehetséges felzárkózási pályáiról.
Mint ismert, az Ecostat intézetet tavaly őszig az a Belyó Pál vezette, akit Bajnai Gordon miniszterelnök november 26-ával a Központi Statisztikai Hivatal elnökének nevezett ki hat évre, a nyugdíjba vonuló Pukli Péter helyére.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.