Feljelentés Lévay-ügyben

A Fidesz büntetőfeljelentést tesz a XVIII. kerületi ingatlanpanama ügyében. Szerintük az okirat-hamisítással vádolt volt kispesti SZDSZ-es polgármester lakáscsereügylete csupán a jéghegy csúcsa. A gyanús csereszerződéseket az MSZP-s Mester László polgármester írta alá.

2010. 01. 31. 23:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az MSZP-s vezetésű Pestszentlőrinc–Pestszentimre önkormányzatának jóváhagyásával hozták tető alá azokat a gyanús ingatlancseréket, amelyek egyike miatt Lévay Levente, Kispest egykori SZDSZ-es polgármestere szerdán vádlottként állt a bíróság elé. A pedofil képek terjesztése miatt 2004-ben felfüggesztett börtönbüntetésre elítélt Lévayt okirat-hamisítással vádolják, amiért egy Heves megyei faluban, Kömlőn található üres telket 2003-ban úgy cserélt el egy XVIII. kerületi önkormányzati lakás bérleti jogára, hogy közben a cserepartner tulajdonjoga helyett két másik férfi nevére jegyezték be az ingatlant. A két férfi ugyancsak az ügy vádlottja volt, de időközben meghaltak: G. Ádám motorbalesetben, K. Pál pedig néhány hónapja betegségben. Ők ketten családtagok voltak, ráadásul rokonságban álltak a kerület építési irodájának munkatársával is. A szerdai tárgyaláson kiderült, hogy az ügy további három, tanúként idézett kulcsszereplője is elhalálozott. Egyrészt a csereügylet idős kárvallottja, V. Béla koronatanú, aki halála előtt azt vallotta, nem igazán tudta, mit ír alá. Elhunyt a XVIII. kerületi önkormányzat lakásosztályának akkori vezetője, Bozó Zoltán, illetve Sinka Imre, aki Lévay Levente ügyvédje, 1994 és 1998 között pedig kispesti MSZP-s önkormányzati képviselő volt.
A gyanús csereszerződéseket Mester László (MSZP) pestszentlőrinci polgármester írta alá, de tegnap hiába kerestük telefonon, nem értük utol. A lakásügyeket akkoriban, 2003–2004-ben felügyelő aljegyző az a Deák Erzsébet volt, aki később VI. kerületi jegyzőként – a bíróság szerint jogsértő módon – engedélyezte a Nagymező utcai fák kivágását, jelenleg pedig Zugló jegyzője. Deákot is kerestük telefonon, de csak a titkárnőjét értük utol, aki visszahívást ígért, de az lapzártáig ugyancsak nem történt meg. Úgy tudjuk, a csereügyletek tető alá hozásában a Gold-Lak Kft. segédkezett. Lapunk megkereste az ingatlanközvetítő cég akkori tulajdonosát, Sipos Editet, aki ezt elismerte, de a részletekről nem kívánt nyilatkozni.
Lévai István Zoltán, a Fidesz XVIII. kerületi frakcióvezetője tegnap lapunknak úgy nyilatkozott: a jövő heti képviselő-testületi ülésen kezdeményezik, hogy a gyanús ingatlancserékben való önkormányzati érintettség miatt a polgármester rendeljen el belső vizsgálatot.
Információink szerint a Fidesz a napokban büntetőfeljelentést tesz, ugyanis álláspontjuk szerint nem egyedi ügyről, hanem egy jól szervezett csalássorozatról van szó, amelynek akár tucatnyi károsultja lehet. Az ellenzék szerint a kömlői telket legalább húszszor elcserélték, és tudomásuk szerint voltak más kerületi ingatlanok is, amelyeket hasonlóan értékaránytalanul elcseréltek kerületi önkormányzati lakások bérleti jogára.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.