időjárás 6°C Ferenc , Olívia 2022. december 3.
logo

Meg akarják fékezni a brit részegeket

Hírösszefoglaló
2010.01.29. 23:00

Betiltják Angliában a közeljövőben azokat a felelőtlen reklámokat, amelyek mértéktelen italozásra bátorítják az embereket, s ezen keresztül növelik az alkohollal összefüggő bűntények előfordulásának számát – jelentette az AFP hírügynökség. Az új szabályozás szerint emellett áprilistól tilos lesz a pubokban, kocsmákban és egyéb klubokban „tíz fontért annyit iszol, amennyit akarsz” típusú akciókat meghirdetni, de ugyanígy a törvény ellen vét majd az a szórakozóhely is, amelyik gyorsasági ivóversenyt rendez – mondta Alan Johnson belügyminiszter. Októbertől kezdve kötelező lesz a kiszolgáláskor elkérni a vendégek személyi igazolványát, hogy megbizonyosodjanak róla: a vásárló már elmúlt 18 éves. A bort, sört és egyéb szeszes italokat pedig kisebb poharakba kell mérni, s ingyen kell biztosítani a kuncsaftoknak nagy mennyiségű csapvizet.
A szigetországban évek óta hatalmas problémát jelent a mértéktelen alkoholfogyasztás kultusza. Mind több fiatal veti el a mértéket, s a részeges angolok botrányos viselkedésükkel nemcsak otthon, hanem gyakran külföldön is felborzolják a kedélyeket. A belügyminiszter szerint az államnak több milliárd fontjába kerül, hogy felszámolja a tivornyázó állampolgárok okozta károkat, s a mámoros fiatalok miatt ma már péntek és szombat este egyes települések teljes negyedei válnak veszélyessé. A statisztikák szerint 1991 óta csaknem kétszeresére nőtt az alkohollal kapcsolatos elhalálozások száma – olvasható a kanadai hírügynökség jelentésében. Több a semminél, de messze nem elégséges – vélekednek a helyi egészségügyi szakemberek a kormány intézkedéséről. Szerintük ugyanis az állam nem veti be a harcba a leghatékonyabb fegyverét, azaz az árszabályozást. Most ugyanis nevetségesen olcsón is lehet italhoz jutni.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.