időjárás 4°C Virág 2022. november 26.
logo

Nem a kis cégek húzzák a gazdaságot

Hírösszefoglaló
2010.01.15. 23:00

Nem igaz az az állítás, hogy a kis cégek húzzák a magyar gazdaságot, ezért a kis- és közepes vállalkozások támogatásra szorulnak – áll az Opten közleményében. A céginformációs szolgáltató munkatársai szerint a 2008-ról mérleget adó 350 ezer magyar vállalkozás adatai azt mutatják, hogy a kicsik zöme még mindig valamilyen munkaviszonyt helyettesítő, adóelkerülésre létrehozott cég a minimálbér kétszerese körüli fizetésekkel, ezért sokkal inkább pénzt visz és nem pénzt hoz az államháztartásba.
Az Opten szakértői szerint a cégfelszámolásról szóló adatok arra utalnak, hogy a válság hosszan elhúzódik. Bár az előre borítékolható volt, hogy 2009-ben sokkal több céggel szemben indul felszámolási eljárás, mint 2008-ban, sőt a végleges 15 066-os szám sem okozott különösebb meglepetést, a csődhullám éven belüli lefutása azonban 2010-re sem kecsegtet sok jóval.
A kedvező forgatókönyv ugyanis az lett volna, ha az év első felében, vagy nyár végéig gyors ütemben emelkedik a felszámolások mennyisége, az év utolsó hónapjaiban viszont már stagnál vagy csökken a fizetésképtelenségi eljárások száma. Ehhez képest az történt, hogy az év második felében hónapról hónapra 1300-nál is több felszámolási eljárást indítottak a hitelezők, ezért a második félévben éppen annyi felszámolás indult el, mint az elsőben.
– Több más mutató is azt támasztja alá, hogy 2010 első felében nem számíthatunk érdemi javulásra – véli Csorbai Hajnalka, a céginformációs szolgáltató stratégiai igazgatója.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.