Nyomoznak a privatizációs ügyekben

Dénes Zoltán
2010. 01. 29. 23:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bűncselekmény hiányában tavaly év végén megszüntette a nyomozást a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) a Magyar Lóversenyfogadást Szervező Kft.-nél történt 900 milliós tőkeemelés ügyében – mondta lapunknak Bartha László, a nyomozó hatóság szóvivője. Az Állami Számvevőszék (ÁSZ) 2007. évi privatizációkról szóló jelentése alapján zajló nyomozás más esetben még folyamatban van. Az NNI gazdaságvédelmi főosztályán többrendbeli hűtlen kezelés gyanúja miatt, ismeretlen tettes ellen rendeltek el nyomozást. Erről további információt nem adtak. A nyomozás határideje január végén jár le, de kérelmezték a meghosszabbítását. Az NNI a Bábolnai Élelmiszeripari Rt., a Mol, a Földhitel- és Jelzálogbank, a Magyar Lóversenyfogadást Szervező Kft. privatizációjával kapcsolatban indított nyomozást. Az ÁSZ megállapította, ezen ügyek 2004 és 2007 között legalább tizenötmilliárdos kárt okoztak az államnak.
Tízmilliárdos nagyságrendben tártak fel indokolatlan vagyonvesztést a Bábolnai Élelmiszeripari Rt.-nél. Az ÁPV Zrt. 2007-ben úgy adta el a Földhitel- és Jelzálogbank részvénycsomagját, hogy az állam lemondott a tulajdonosi jogairól, s így nem állapítható meg a tulajdonosi kör. Az ÁSZ elfogadhatatlannak tartotta a Mol Nyrt. eladásakor felvetődött, csaknem 400 milliós közreműködői díjat is. Ezért a pénzért ugyanis több cég részben ugyanazt a munkát végezte el.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.