időjárás 6°C Vilma 2022. december 5.
logo

Röviden

MTI
2010.01.14. 23:00

Filmiparukat frissítik a csehek
A filmipar fellendítésére februártól pénzügyi ösztönző programot indít a cseh kormány. Az Európai Bizottságnak jóváhagyásra már benyújtott program értelmében a cseh filmipar befektetői a költségeik ötödét visszaigényelhetnék. Csehországban 2002 és 2008 között mélypontra süllyedt a külföldi produkciók gyártása. A kedvezménytől a külföldi és hazai produkciók megszaporodását várja a kormány. (MTI)

Második a Modem Messiások tárlata
Történetének második legnagyobb látogatószámával zárt vasárnap a debreceni Modem művészeti központ Messiások című tárlata. A hetvenkétezres látogatószámot csak a két évvel ezelőtti Leonardo-kiállítás százhatvankétezres csúcsa szárnyalta túl. A mintegy kétszáz alkotást január közepéig összesen nyolcvanegy helyre szállítják vissza. (K. R.)

Ma temetik Németh Gábort
Az eszterházai restaurálások Munkácsy-díjas mesterét, a december 15-én, hetvenkilenc éves korában elhunyt Németh Gábor festő-restaurátort ma délután háromnegyed egykor helyezik örök nyugalomra a Farkasréti temetőben. Németh Gábor művészetének emlékét őrzik többek között a majki kamalduli szerzetestelep két remeteházának falfestményei, a Dohány utcai zsinagóga teljes belső díszítőfestése és a Nemzeti Múzeum főlépcsőházának felújított díszítése. (K. R.)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.