Szaporodó milliárdos közbeszerzések

Megszaporodtak az utóbbi időben azok a közbeszerzések, amelyek során állami cégek több évre előre szerződnek le reklámcégekkel. A Magyar Turizmus Zrt. ötmilliárd forint, az Államadósság Kezelő Központ pedig másfél milliárd forint értékben írt ki pályázatot alig több, mint egy hónapos határidővel és szigorú jelentkezési feltételekkel.

Szabó Eszter
2010. 01. 29. 23:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Sokasodnak az állami cégek több száz milliós és milliárdos reklámpályázatai a Közbeszerzési Értesítőben, ráadásul a felkészülésre meglehetősen kevés időt hagynak a pályázóknak. A Magyar Turizmus (MT) Zrt. nettó ötmilliárd forint értékben írt ki pályázatot kommunikációs ügynöki feladatok ellátására. A pályázók feladata, hogy belföldön és külföldön médiatervezést és -vásárlást hajtsanak végre, emellett PR-cikkeket és hirdetéseket kell készíteniük, médiafigyelést végezniük, valamint eseti kommunikációs üzeneteket kell közzétenniük. A pályázati anyag elkészítésére az állami cég alig több, mint egy hónapos felkészülést hagyott a reklámügynökségeknek: a Közbeszerzési Értesítőben január 8-án megjelent hirdetmény február 16-i leadási határidőt szabott meg. A tenderen csak a legnagyobb ügynökségek vehetnek részt, mivel a pályázat nettó egymilliárd forintos forgalmat határoz meg, valamint azt, hogy az előző három évben a cég egyetlen esztendőben sem lehetett veszteséges. A győztessel megkötött szerződés 2012. március 31-ig lesz érvényes.
*
Az MT Zrt. a pályázati kiírást lapunknak tegnap a médiavásárlási szerződésük lejártával indokolta. A 2012-es érvényességet azzal magyarázták, hogy kétévente kötnek szerződést a kommunikációs feladatok elvégzésére.
Az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) ugyanezen a napon írt ki pályázatot marketingkommunikációs tevékenység ellátására. A szerencsés nyertessel az állami cég 2012. április 22-ig érvényes szerződést köt majd. Az ÁKK pályázatának értéke 792 millió forint és 1,584 milliárd forint között mozog. A pályázó ügynökségeknek itt is gyorsan kell dolgozniuk, mert a tendert az ÁKK február 15-én lezárja. Az állami vállalat szigorú feltételeket szabott meg. Követelmény például, hogy a pályázónak 2008-ban és 2009-ben legalább 750 millió forintos forgalmat kellett lebonyolítania. Lapunkhoz elküldött válaszában az ÁKK költséghatékonysági szempontokkal indokolta a 2012 áprilisáig szóló szerződést. Ahogyan arról korábban beszámoltunk, az Államadósság Kezelő Központ tendereit évek óta ugyanaz a cég, a Berg Média Budapest Reklámügynökség nyeri meg. 2006-ban 600 millió forint, 2008-ban pedig 800 millió és egymilliárd forint közötti értékben kaptak megbízást az állami cégtől.

Bajáék meghátráltak. A kormány visszavonja a nemzeti infokommunikációs stratégiára kiírt közbeszerzést, miután a parlament gazdasági bizottságának informatikai és távközlési albizottsága tegnapi ülésén a képviselők fele ellenezte a tendert. Az albizottság ugyanakkor egyetértett azzal, hogy ilyen stratégiára szükség van, és támogatta annak előkészítését, de nem közbeszerzés kiírásával. Döntöttek arról is, hogy a stratégia kidolgozására szánt harmincmillió forint később ugyanezt a célt szolgálja majd. Mint azt Baja Ferenc infokommunikációs szakállamtitkár kifejtette, a kormány korábban két szakaszból álló közbeszerzést indított el: az első szakasz május 20-án zárult volna, a nyertes ajánlattevőnek eddig kellett volna felmérni az ország és az egész világ infokommunikációs helyzetét.
A második szakaszban, október 1-jéig a stratégia kidolgozása lett volna a feladat. Baja Ferenc tájékoztatására reagálva – mint arról a Magyar Távirati Iroda beszámolt – Nyitrai Zsolt, a Fidesz szakpolitikusa kifejtette: a leköszönő kabinet az utolsó pillanatban akar stratégiát alkotni, megkötve ezzel a következő kormány kezét, ezért a közbeszerzés viszszavonását javasolta. Minderre reagálva Baja hangsúlyozta, hogy a kormány csak olyan stratégiát tart elfogadhatónak, ami a társadalmi és szakmai szervezetek, valamint a pártok egyetértését bírja. Úgy vélte, a tenderrel az új kormány időelőnybe kerül, mert már csak a stratégia elkészíttetése lesz a feladata, az előkészítés éppen lezajlik a kormányváltásra. (B. P.)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.