Kormányzati portál: tart a nyomozás

2010. 02. 01. 23:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Három hónappal meghosszabbította a nyomozás határidejét az ügyészség a kétszázmillió forintot felemésztő kormányszóvivői internetes portál ügyében. Tafferner Éva, a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) szóvivője lapunknak elmondta: ahhoz, hogy a hűtlen kezelés gyanújával indult nyomozás eredményes legyen, további tanúk kihallgatására és szakértői vélemények beszerzésére van szükség. A szóvivő kiemelte: a büntetőeljárás egyelőre ismeretlen tettes ellen folyik, és azt még nem lehet tudni, hogy az áprilisi határidőig befejeződhet-e a nyomozás.
A méregdrága szóvivői portál ügyében még 2008 szeptemberében, tehát 16 hónappal ezelőtt indult nyomozás a BRFK gazdaságvédelmi osztályán. Mint kiderült, a kancellária a piaci ár többszöröséért vásárolt informatikai eszközöket a Kormányszóvivő.hu internetes oldalhoz. A programok telepítését negyvenezres óradíjért végezte egy cég, pedig ennek kevesebb mint a feléért végeznek hasonló szolgáltatásokat a számítástechnikai piacon. De az informatikai eszközöket, programokat is olykor a piaci ár három-négyszereséért vásárolta meg a kormányzat. Például egy 72,8 gigabyte-os merevlemezért csaknem 58 ezer forintot fizettek, miközben ugyanezt egy viszonteladó 39 ezer forintért adta volna. Vastagon fogott a ceruza a memóriakártyák esetében is: itt egy 24 ezer forintért is beszerezhető eszközért annak csaknem a négyszeresét, kilencvenezer forintot fizettek. Még megdöbbentőbb a különbözet a tíz szerver esetén, amelyeket egyenként 979 ezer forintért vett meg a kancellária, miközben annak piaci ára 689 ezer forint. Daróczi Dávid akkori kormányszóvivő azzal védte a védhetetlent, hogy a beszerzések jogszerűek voltak, és szerinte „leegyszerűsítő és laikus” a piaci árakkal való összehasonlítás.
A kétszázmilliós üzletből részesedett Gyurcsány Ferenc bukott miniszterelnök volt üzlettársa, Honti Pál egyik érdekeltsége, a Digital Natives is.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.