Tízmilliókat kaszált Kiss Elemér irodája

Mintegy bruttó huszonötmillió forintot fizetett ki az elmúlt három esztendőben a Magyar Televízió (MTV) Kiss Elemér korábbi kancelláriaminiszter érdekeltségének, a Forgács és Kiss Ügyvédi Irodának – tudta meg a Magyar Nemzet.

2010. 02. 11. 23:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A lapunk birtokába került tanácsadói szerződések listájából kiderül: a bukott kancelláriaminiszter ügyvédi irodáját 2006. december 1. és 2009. november 30. között alkalmazta a köztelevízió „ügyvédi tanácsadói”, illetve „jogi képviseleti tevékenység” ellátására. Az irodával még Rudi Zoltán akkori tévéelnök kötött szerződést, de azt a jelenlegi ügyvezető alelnök, Medveczky Balázs nem hosszabbította meg. Nem tudni, mi szükség volt arra, hogy külső ügyvédi irodát bízzon meg az MTV, mivel van saját jogi osztálya, amely Rudi Zoltán idejében is teljes körűen el tudta volna látni a társaság jogi képviseletét az irányítása alatt dolgozó tanácsadó csoport segítségével. Ráadásul Kiss Elemérék mellett számos más ügyvédi irodát is foglalkoztatott a közpénzekből fenntartott intézmény. Amint arról beszámoltunk, tavaly ősszel Medveczky Balázs gazdasági okokra hivatkozva három másik ügyvédi irodával bontotta fel a szerződést, amelyek havonta 2-3 millió forintot tehettek zsebre jogi képviseletért és tanácsadásért.
*
Az MTV kommunikációs osztálya várhatóan ma ad választ a témában feltett kérdéseinkre.
Visszatérve Kiss Elemérre: emlékezetes, 2003-ban éppen azért menesztette őt posztjáról Medgyessy Péter akkori miniszterelnök, mert kiderült, hogy a hivatalban lévő miniszter ügyvédi irodája több jól fizető állami megbízást kapott: ők végezhették a Malév és a Nemzeti Autópálya Rt. átvilágítását.
A volt tárcavezető azóta sem távolodott el a közpénzektől. Mint ismeretes, tavaly és 2008-ban is a Forgács és Kiss Ügyvédi Iroda képviselhette évi 8,4 millió forintért az egészségügyi minisztériumot a belvárosi önkormányzattal vívott parkolóvitában. A minisztériumnál egyébként azzal magyarázták a volt kancelláriaminiszter irodájának megbízását, hogy a tárcának „nincsen vagyonjogi viták eldöntésére szakosodott” apparátusa, és meglátásuk szerint a „jogi szolgáltatás” címén kifizetett több millió forint nem tekinthető eltúlzottnak.
Kiss Elemérnek 2008 nyarán a Miniszterelnöki Hivatal 400 ezer forintot fizetett ki egy tanulmányáért. Az írásmű témája a szövetkezetek és nonprofit gazdasági társaságok szabályozásában, működésében fellelhető azonosságok és különbözőségek összefoglalása. A Medgyessy-kormány egykori kancelláriaminisztere jelenleg a Szülőföld Alap mellett működő társadalmi tanácsadó testület elnöke.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.