Vulkánkitörés elnapolva

2010. 02. 03. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Minden marad a régiben, csak ezután még zűrösebb lesz a helyzet – bökte ki érdeklődésünkre, hogy mire számít, egyetlen szabadfogású világbajnokunk, Kovács István a Magyar Birkózószövetség szombati tisztújító közgyűlése előtt. Nos, a jóslat első fele bejött, mert az elnökválasztáson az 1992 óta regnáló Hegedüs Csaba 78:42-es szavazati aránnyal legyőzte Ritter Árpádot, és további öt évig vezetheti a szövetséget. Ám az, hogy a küldöttek harmada ellene voksolt, mutatja, hogy bizony már most is elég zűrös a helyzet a birkózásban. Az pedig főleg elgondolkodtató, hogy a kampányban a sportág több nagy egyénisége – így Polyák Imre, Varga János, Növényi Norbert, Rácz Lajos, Tóth István, Komáromi Tibor, Bárdosi Sándor – egyértelműen a változás mellett tört lándzsát.
Az olimpiai ezüstérmes Rácz felszólalásában a maga részéről mindezt meg is indokolta a Sport Házában: „A szövetség úgy működik, mint egy banánállam (sic!), itt nincs parlamentáris demokrácia, a más véleményen levőket eltiporják. Diktatúra van, és szeretett sportágunk tönkremegy.” Az olimpiai bajnok Növényi elcsodálkozott azon, hogy a közgyűlésen 121 klub rendelkezik szavazati joggal, miközben sokról nem is hallott; amire később Hegedüs azzal replikázott, hogy járjon többet versenyekre. Az ellenzéket tömörítő liga mindenesetre a honlapján úgy számolt, hogy 2009-ben csak 72 egyesület nevezett a hazai versenyekre, és még a közgyűlés előtt két ügyvédi irodát is megbízott, hogy derítse ki, akadnak-e „fantomszakosztályok”.
Megütközést váltott ki a magyar birkózásnak tavaly 18 év szünet után világbajnoki címet szerzett Kiss Balázs szövetségi jutalmazása is. Mint megtudhattuk, a BVSC versenyzője kapott egy borítékot, benne egy papírral, ráírva, hogy „500 ezer forint”, és az ígéret szerint, ha lesz pénz, majd azt is megkapja…
A feszült hangulatba Maróthy István szakmai alelnök, azaz a regnáló vezetés potentátja csempészett néhány vidám másodpercet, amikor némileg összezavarodva kijelentette, hogy „Hegedüs Csaba a talpától a bokájáig becsületes ember”; majd a vagdalkozások közepette az utánpótlást irányító Bacsa Ferenc intette meg az ellenzéket azzal, hogy aki kardot ránt, az kard által vész el. Csókás Tamás ligaelnök mégis harciasan szólt az egybegyűltekhez: „A vulkán elkezdett füstölögni, és ki is fog törni, ha nem ma, akkor később. Nincs kerekasztal, hogy a gondokat megbeszélhessük, mert a vezetés a ligát ellenségként kezeli” – jegyezte meg. A szövetség főtitkára, Gáspár Tamás szerint viszont ezt csak a liga képzeli. Hegedüs Csaba a személyét ért bírálatokon felülemelkedve békülékeny hangot ütött meg, és a jövőbe látva összefogást vizionált; de ellenlábasa sem fújta meg a csatakürtöt. Ritter Árpád ugyancsak azon a véleményen volt, hogy együtt kell dolgozni a magyar birkózásért. A közös munkát aztán a győztes pozíciójából Hegedüs ajánlhatta fel újból gálánsan, mert az ellentábora csak hangban volt erősebb, a szavazás során alulmaradt. S az egyelőre megjósolhatatlan, hogy békésebb vagy zűrösebb lesz-e a helyzet ezután.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.