A BKV-ügy informatikai kulcsa

Egy hordozható adattárolón rögzítette a BKV gyanús ügyeiben érkező politikai kéréseket bizonyító felvételeket a BKV ma már előzetes letartóztatásban lévő volt informatikai igazgatója – tudta meg lapunk.

Szilágyi Richárd
2010. 03. 03. 23:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Fuzik Zsolt, a BKV volt informatikai vezetője egy kisméretű adathordozón, úgynevezett pendrive-on tárolta azokat a politikai kéréseket bizonyító hang- és képfelvételeket, amelyek elsősorban Hagyó Miklós volt főpolgármester-helyetteshez kapcsolódnak. Értesüléseink szerint Fuzik az öngyújtó méretű számítástechnikai eszközön belső feljegyzések, BKV-s szerződések kép-, illetve telefonbeszélgetések hanganyagait rögzíthette abból a célból, hogy a gyanús ügyek kirobbanása után saját büntetlenségét biztosítsa. A Magyar Nemzet pénteken elsőként számolt be arról, hogy Fuzik felvételeket készíthetett a BKV gyanús ügyeiben érkező politikai kérésekről. Informátorunk szerint ezekre a bizonyítékokra azért volt szüksége a ma már előzetesben ülő Fuziknak, hogy a gyanús ügyek kirobbanása után vádalkut kínálhasson a rendőröknek.
*
Erre azonban már nem kerülhetett sor, mivel február 3-án a Repülőtéri Rendőr Igazgatóság (RRI) nyomozói Szegeden elfogták a december óta szökésben lévő volt informatikai igazgatót.
Kádár Judit, Fuzik ügyvédje cikkünk megjelenése után két nappal sem megerősíteni, sem cáfolni nem akarta, hogy valóban léteznek az említett bizonyító erejű felvételek, de szerinte azok létének vagy nem- létének semmi köze nincs és nem is lehet az ügyhöz. – Ha léteznek is ezek a felvételek, ezért egy jogállamban senkit nem lehet előzetesben tartani. Vagy mégis? – tette hozzá az ügyvéd. Ennek ellenére – vagy éppen ezért – valószínűleg nem a sors számlájára írható, hogy éppen most kértek időpontot az illetékes ügyésztől azért, hogy Fuzik Zsolt teljes körű vallomást tehessen, és átadhassa az eredetileg vádalku céljából rögzített bizonyítékot. Az ügyvéd szerint a BKV volt informatikai igazgatója ellen nincs bizonyíték az ügyben. Azt is megjegyezte, a rendőrség sem vonta kétségbe, hogy valós értéket képvisel az az úgynevezett szerződés-nyilvántartó rendszerprogram, amelyre 28 millió forintos szerződést kötött a BKV. Ezzel szemben Horváth Katalin Fanni, az RRI szóvivője lapunknak elmondta, nem tettek ilyen tartalmú nyilatkozatot, a bizonyítékok jelenleg is értékelés alatt állnak.
– Aki előzetes fogva tartásba kerül, annak megvan oka – tette hozzá a szóvivő.
Fuziknak komoly szerepe volt annak a 28 milliós szerződésnek a megkötésében, amit a nyomozók tavaly decemberben foglaltak le a BKV Akácfa utcai székházában. Ismert, december 4-én egy óbudai mélygarázsban vesztegetés közben tetten érték a BKV jogi igazgatóját, Sziebert Györgyöt. Az üggyel összefüggésben Rényi-Vámos Krisztina, a Budapest Airport Zrt. jogi vezetője és Sziebert is előzetes letartóztatásba került.

Kockázatos.
A Standard & Poor’s nemzetközi hitelminősítő intézet továbbra is kockázati tényezőként említi a BKV finanszírozását érintő nehézségeket – közölte a főpolgármesteri kabinet ülése után Nyáry Krisztián kommunikációs igazgató az MTI-vel. A kommunikációs szakember tájékoztatása szerint azért nem javulhatott Budapest eddigi adóskockázati besorolása mert a magyar helyhatóságok gazdálkodása nagy mértékben függ a központi költségvetéstől. Nyáry Krisztián szerint a múlt heti jelentés pozitívumként említi a főváros megnyugtató pénzügyi teljesítményét és a város adósságállománya nagyobb részének állami garanciáját.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.