Adó- és zárjegyüzlet

Munkatársunktól
2010. 03. 04. 23:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ismét az Állami Nyomda állítja elő 2010-ben a jövedéki adó hatálya alá tartozó dohánytermékek és szeszes italok adó- és zárjegyeit – tudta meg lapunk. A furcsa körülmények között zajló speciális beszerzési eljárás eredményét az egyedüli ajánlattevőként győztes Állami Nyomda Nyrt. a mai napig nem tette közzé. Ezzel eltért az elmúlt években követett gyakorlattól, és megsértette a tőzsdén jegyzett társaságokra vonatkozó, befektetők felé történő kötelező információközléssel kapcsolatos szabályozást.
A 2001. évi CXX. törvény az üzletmenetükkel kapcsolatos, azt lényegesen befolyásoló információ közzétételére kötelezi mindazon gazdasági társaságokat, amelyek részvényeit jegyzik a Budapesti Értéktőzsdén. A törvény itt elsősorban olyan szerződésekre, a társaságok által elnyert megbízásokra utal, amelyek az árbevételt érdemben befolyásolják. Az Állami Nyomda Nyrt. az elmúlt öt évben óraműpontossággal tett eleget fenti kötelezettségének, hiszen az általában december utolsó napjaiban a Vám- és Pénzügyőrség Országos Parancsnokságával (VPOP) aláírt szerződésről január első napjaiban már olvasni lehetett a társaság honlapján. Ebben az évben azonban a bejelentés elmaradt, ám az Erdős Ákos érdekeltségébe tartozó társaság 2010-ben is szállíthatja a VPOP részére az adó- és zárjegyeket. A múlt év decemberének utolsó napjaiban aláírt szerződésben ráadásul sikerült körülbelül hétszázaléknyi áremelést is elérni a tizenkét éve monopolhelyzetben lévő szállítónak az állammal szemben.
Információink szerint a szerződés aláírásán túl a VPOP illetékesei már dolgoznak azon az előterjesztésen, amelynek alapján módosítható az adó- és zárjegyek műszaki tartalmát szabályozó, 1998-ban született pénzügyminisztériumi rendelet. Ha sikerül az Állami Nyomda érdekeinek megfelelő tartalmú rendeletet tető alá hozni, akár még a választások előtt, avagy alatt, az új kormány hivatalba lépését megelőzve, hosszú távú, többéves szerződéssel lehetne „kistafírozni” Gyurcsány Ferenc volt üzletfelének érdekeltségét.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.