Feljelentések a szennyvíztisztító miatt

Szabó Anna
2010. 03. 05. 23:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Jogosulatlan gazdasági előnyszerzés bűntettének gyanújával a csepeli szennyvíztisztító beruházása ügyében ismét a nyomozó hatóságokhoz, a már büntetőeljárást folytató Budapesti Nyomozó Ügyészséghez fordulok – jelentette be tegnap Wertán Zsolt (KDNP) fővárosi önkormányzati képviselő az összességében több mint kétszázmilliárdos beruházás csaknem hatvanmillió forintos csapadékelvezető csatornájának építése ügyében.
Mint arról lapunk beszámolt, a fővárosi pénzügyi és közbeszerzési bizottság keddi ülésén kiderült: részben már megépült a föld alatti hálózat, amelyre harmadszorra sem sikerült eredményes pályázatot lefolytatni. A második eljárásban még 190 ezer eurósnak feltüntetett ajánlat viszont nemrég 245 ezer euróra nőtt. Wertán szerint a csaknem kétharmados EU-támogatással készülő beruházás esetében még súlyosabb lehet, hogy az uniós gazdasági előírásokat is megsértették azzal, hogy egy elkészült munkát akarnak meg utólag „lepapírozni”. – A kivitelező konzorcium ötmilliárd forintos többletkövetelése ügyében tett eredeti feljelentésem kiegészítése mellett a Közbeszerzési Döntőbizottsághoz is fordulok, ugyanis a hatályos törvények szerint valótlan adatszolgáltatás miatt az érintett ajánlattevő akár öt évre is eltiltható. A közbeszerzési bizottságot enyhén szólva „megvezették” – hangsúlyozta Wertán Zsolt.
A beruházást már évek óta botrányok övezik, kezdve az utólag bíróságon is elítélt négyszázmillió forintos PR-pályázattal, a közbeszerzési szabálytalanságok miatti brüsszeli tízmilliárdos pénzelvonással. A többletkövetelési per ügyében MSZP-s, SZDSZ-es politikusok is érintettek lehetnek, és úgy tudjuk, a jelenlegi városvezetés több mint száz ponton tervezi módosítani az eredeti szerződést. Bár az illetékes fővárosi bizottság arról is döntött, hogy minden ilyen módosítás előtt látni akarja a tervezetet, információnk szerint Budapest leendő jobboldali vezetését a hatalom olyan helyzetbe hozná, hogy az már az idén jelentős csatornadíj-emelésre kényszerüljön.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.