Gyanúsított lett a menekülő Fürst is

Hiába akart kibújni a terézvárosi ingatlanpanama ügyében zajló büntetőeljárás alól Fürst György (MSZP) volt alpolgármester, a nyomozó hatóságok tegnap őt is meggyanúsították különösen nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntette elkövetésével – tudta meg lapunk.

2010. 03. 22. 23:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Fazekas Géza, a Központi Nyomozó Főügyészség szóvivője elmondta, a jelenleg 2010. június 3-ig meghosszabbított, az Andrássy út 47. szám alatti ingatlan áron aluli eladása ügyében zajló nyomozásban a korábbi tizenkét gyanúsítotton (köztük Verók István jelenlegi szocialista polgármester – a szerk.) túl már tavaly október elején gyanúsítottként idézték be a volt alpolgármestert. – A 2004-es ügyletet előterjesztő politikus azonban arról tájékoztatta a főügyészséget, hogy ő egy afrikai ország külügyminisztere által kinevezett diplomata. A Külügyminisztérium azonban közölte: neve nem szerepel a Magyar Köztársaságban akkreditált diplomáciai és egyéb képviseletek személyzetének tagjai között, tehát rá nem vonatkozik a bécsi egyezmény szerinti diplomáciai mentesség a magyar büntető joghatóság hatálya alól – mondta a szóvivő. Úgy tudjuk, hogy Fürst, aki a Centrum Parkoló Kft. ügyvezetőjeként a Budapesti Nyomozó Ügyészség által felügyelt kerékbilincselési vesztegetési ügyben is érintett lehet, többször is a Közép-afrikai Köztársaságra hivatkozott, „utazó nagykövetként”. A Legfőbb Ügyészség elutasította a kifogást.
Az adatok szerint Fürst és az előterjesztését megszavazó MSZP-s és SZDSZ-es képviselők az önkormányzatnak csaknem 200 millió forintos vagyoni kárt okoztak a versenytárgyalás mellőzésével.
Ismert, a büntetőügy azért került korábban a Központi Nyomozó Főügyészséghez, mert az eljárásban országgyűlési képviselő is érintett lehet. Bár a nyomozók ezt nem erősítették meg, a döntésben csak egy ilyen személy vett részt: Kékesi Tibor (MSZP), a jelenlegi parlament tagja.
A Magyar Nemzet még azt is megtudta: a szintén gyanúsított Hatvani Csaba a szocialisták bejegyzett képviselőjelöltje elleni eljárást a választás végéig rá vonatkozó mentelmi jog miatt felfüggesztették. Hatvanit a hatóságok tavaly a kerékbilincselési ügyben is meggyanúsították.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.