Gyarapodtak a gyanúsítottak

Udvarházat, szolgálati luxuslakást vásároltak az utóbbi időkben azok a főosztályvezetők, akik ellen bűnszövetségben elkövetett vesztegetés gyanújával indított eljárást a Budapesti Katonai Ügyészség. A maffia-bűncseleményekkel gyanúsított egyik tábornok cége több mint ötvenmillió forintos európai uniós támogatást is kapott tokaj-hegyaljai panziójának fejlesztésére.

2010. 03. 09. 23:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szépen gyarapodhattak azok a főosztályvezetők, akiket maffia-bűncselekményekkel gyanúsítanak a Honvédelmi Minisztériumnál (HM) – tudta meg lapunk. Az egyik eljárás alatt álló volt védelemgazdasági főosztályvezető például egy olyan cégben tulajdonos, amely értékes ingatlanokat vásárolt Tokaj-Hegyalján, hogy hatalmas, több száz millió forint értéket képviselő udvarházat alakítson ki turisztikai célokra. A társaság több mint 55 millió forintos támogatást is elnyert a Nemzeti Fejlesztési Ügynökségtől egy panzió és egy kávézó létrehozására. Mivel az állam az Európai Unió pénzéből ötvenszázalékos támogatást nyújtott a szervezett bűnözéssel gyanúsított főtiszt vállalkozásának, feltételezhető, hogy a volt minisztériumi felső vezetőnek további ötvenmilliót kellett előteremtenie a panziójának fejlesztésére. Az udvarházat működtető vállalkozásban érdekelt a honvédtábornok élettársa is, aki korábban más HM-vezetőkkel is üzletelt. Egy ideig üzlettársa volt például a HM előző védelemgazdasági főosztályvezetőjének is. A két tábornokban az a közös, hogy mindkettő gyanúsítottja a most kirobbant, súlyos vesztegetési ügynek. Úgy tudjuk, a HM volt védelemgazdasági osztályvezetőjének is sikerült az utóbbi időben növelnie a vagyonát, megvásárolhatta például a Városliget környékén lévő értékes szolgálati lakását.
Mint ismert, a katonai ügyészség a napokban indított eljárást öt katonatiszt ellen, akiket bűnszövetségben elkövetett vesztegetéssel gyanúsít a Budapesti Katonai Ügyészség. A főkolomposokhoz egy százados vallomása alapján jutottak el a nyomozók, akit rajtakaptak, amint éppen milliós nagyságrendű kenőpénzt vett át egy beszállító cég futárától. A bűncselekményeknek így lett gyanúsítottja O. János a HM védelemgazdasági főosztályvezetője és elődje, L. István Attila, valamint V. Sándor a főosztály helyettes vezetője és L. Szilárd, a HM Currus Zrt. vezérigazgatója. A HM közlése szerint a bűncselekményekhez a HM Térképészeti Nonprofit Kft.-t választhatták strómannak az elkövetők. A gyanú szerint a korábban közhasznú társaságként működő kft.-nél egy karbantartási szerződésért adtak illegálisan pénzeket, amelyeket a szaktárca több tisztségviselője osztott szét egymás között. Az egyik letartóztatott tiszt L. Szilárd ezredes, korábban a HM Térképészeti Kft. gazdasági igazgatója is volt, és információink szerint számos más korrupciós ügyről is tudhatott. Sokszor azzal fenyegetőzött, hogy minden tárgyalásáról titkos hangfelvételeket készített. Ha ezeket a felvételeket átadta a katonai ügyészségnek, több bűncselekményre is fény derülhet, amelyet a HM-nél vagy intézményeinél követtek el.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.