Házi őrizetben marad Antal Attila

Antal Attilának, a BKV volt vezérigazgatójának, a Vértes Volán tisztázatlan helyzetű vezetőjének házi őrizetét meghoszszabbította a bíróság.

Szilágyi Richárd
2010. 03. 09. 23:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Három hónappal, május 29-ig meghosszabbították Antal Attilának, a BKV volt vezérigazgatójának tegnap lejárt házi őrizetét – közölte a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) sajtóügyeletese a Magyar Nemzet kérdésére. A bíróság helyt adott a Fővárosi Főügyészség pénteki kezdeményezésének. A csalással és hűtlen kezeléssel gyanúsított vezetőt január 26-án vette őrizetbe a rendőrség, miután házkutatást tartottak a BKV budapesti székházában és a lakásán. A tömegközlekedési cég indokolatlan vállalkozói és megbízási szerződéseinek, valamint tízmilliós végkielégítéseinek ügyében gyanúsítottá vált Antalt három nappal később a Budai Központi Kerületi Bíróság azzal az indokkal helyezte házi őrizetbe, hogy szabadlábon hagyása esetén meghiúsítaná, megnehezítené vagy veszélyeztetné a bizonyítást. Szerettük volna azt is megtudni, hogy melyik kerületi kapitányság a házi őrizet betartásának felelőse, illetve naponta hány alkalommal és mikor ellenőrizték utoljára Antalt, de kérdéseinkre lapzártáig nem érkezett válasz a BRFK-tól.
Antal Attila, aki jelenleg a Vértes Volán vezérigazgatójaként dolgozik, azonban „akadályoztatása alatt” is hozzájutott havi bruttó 866 ezer forintos fizetéséhez, miután a céget kezelő Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. az ártatlanság vélelmére hivatkozva nem volt hajlandó összehívni a társaság közgyűlését. Erre végül pénteken ugyan sor került a Komárom-Esztergom megyei közlekedési cégnél, döntés azonban nem született, miután felfüggesztették a közgyűlést. Antal betegségére hivatkozva azután mondott le 2008 elején a BKV vezérigazgatói posztjáról, miután botrányba fulladt a közlekedési cég bejelentett csuklósbusz-beszerzése. A BKV akkor hatvan darab használt busz szállítására írt ki pályázatot, amelyre – a személyre szabott feltételek miatt – az egyetlen jelentkező az az Alfa Busz Kft. volt, amelyiknél Antal fia dolgozott.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.