Kártérítést követel az UD Zrt.

Munkatársunktól
2010. 03. 04. 23:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Másfél milliárd forintos kártérítési pert indít az állam ellen a Dávid Ibolya MDF-elnök által kirobbantott „lehallgatási botrány” egyik érintettje, az UD Zrt. – közölte tegnap Bakondi György, a cég egyik jogi képviselője. A keresetlevél a héten készült el; azért csak most, mert meg kellett várni a 2009-es mérleg elkészültét. Ez alapján világossá vált, hogy a vállalkozást a botránysorozat miatt 508 millió forintos kár érte, a társaság értéke pedig 1,5 milliárd forintról nullára esett vissza. Ismert: az UD Zrt. neve nem csupán az MDF-en belüli politikai játszmák kapcsán került szóba, hanem az állami fennhatóság alatt ténykedő hatóságok is házkutatást tartottak a cégnél, ami után kormányzati körökben megszületett a „fideszes árnyék-titkosszolgálat” kifejezés is. Mint később kiderült, minden alap nélkül; az ügy kapcsán Szilvásy György volt titokminiszter már gyanúsított, Kovács Tamás legfőbb ügyész pedig a parlament alkotmányügyi bizottságában beszélt arról, hogy Laborc Sándorral, a Nemzetbiztonsági Hivatal volt vezetőjével kapcsolatban szolgálattal összefüggő bűncselekmények gyanúja is felmerülhet.
A cég, valamint annak vezetői egyébként tucatnyi perben kénytelenek az igazságszolgáltatás elé állni. Ezek között személyiségi jogi és kártérítési eljárások vannak. A botránysorozat kapcsán büntetőfeljelentések születtek Dávid Ibolya, Szilvásy György és Laborc Sándor ellen, valamint több szerkesztőség, így a nyomtatott és internetes HVG-kiadás és a Népszabadság ellen is.
Az UD Zrt. képviselői azt is közölték: amennyiben a kártérítési perben sikerrel járnak, úgy a kapott összeget jótékonysági célra ajánlják fel.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.