Külföldre menekülne Hagyó?

Még az MSZP-n belül is megütközést keltett, hogy Hagyó Miklós – a Balogh Zsolt volt BKV-vezérigazgatóval készült leleplező interjúnk múlt szombati megjelenése előtt egy nappal – lányára íratta értékes XII. kerületi ingatlanjait. Félő, hogy a parlamenti képviselősége kivételével minden pozíciójáról lemondott, mentelmi jogot élvező volt főpolgármester-helyettes külföldre menekülhet a BKV-s büntetőeljárásban vélhetően rá váró gyanúsítás elől.

2010. 03. 19. 23:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Titkolóztak. Megkezdődött tegnap a Pesti Központi Kerületi Bíróságon Dányi József, a BKV Zrt. volt gazdasági vezérigazgató-helyettesének közérdekű adattal való visszaélés miatt indult büntetőpere. Azért indult ellene eljárás, mert 2006 júniusában kérésre megtagadta a cég reklámfelületeinek hasznosítására kötött szerződések és az azokból származó bevételek adatainak kiadását. A tegnapi tárgyaláson a vádlott azt mondta, nem érzi magát bűnösnek. Mint mondta, az adatkéréskor arra az álláspontra jutottak a társaságnál – annak ellenére, hogy jogászok ezzel ellentétes véleményen voltak –, hogy nem közérdekű adatokról van szó. Közben arról is beszélt, hogy a reklámtevékenységet a társaság kiszervezte, ezért a BKV-nak nem állt rendelkezésére a kért adat. Az ügy előzménye: Kulcsár Zoltán adatvédelmi szakértő másfél évig várt arra, hogy a BKV kiadja a Peron Kft.-vel kötött szerződését a reklámfelületek bérbeadására. Miután nem kapta meg az adatokat, feljelentette a BKV-t és pert is indított a cég ellen. Tegnap elhangzott: a BKV a polgári perben a másodfokú tárgyalás előtt kiadta a kért adatokat. Az Index.hu birtokába korábban került 1999-es dokumentum szerint a Peron Kft. öt évre kizárólagos jogot kapott a BKV járművein, területein reklámfelületek értékesítésére, és ezt öt évvel meghosszabbíthatta egyoldalú nyilatkozatával. (MTI)

*

Budapest büdzséje a tét. Hagyó Miklós megüresedett helyét betöltve újra egyfős többségbe kerül az MSZP és az SZDSZ a mai Fővárosi Közgyűlésben, ahol többek között Budapest idei költségvetéséről is döntés születhet. A büdzsé idei tervezetéből kiderül, hogy a következő önkormányzati ciklus végéig tovább nő Budapest tervezett adóssága, amely így 2014-re elérheti a 234 milliárd forintot. A napirenden szerepel még a DBR Metró Projekt Igazgatóságának 2010. évi költségvetése, a Flórián téri üzletközpont értékesítése, illetve az 1-es és 3-as villamosvonalak fejlesztését támogató szerződéskötés. Miután a február 2-án többek között a fővárosi képviselői mandátumáról is lemondatott Hagyó Miklós helyére a budapesti szocialisták Élő Norbertet jelölték, ismét egyfős többségbe kerül ma a Fővárosi Közgyűlés szocialista és SZDSZ-es képviselőcsoportja. A Napi Gazdaság közben arról írt: mintegy 6,3 milliárd értékű, a fővárosi önkormányzat tulajdonában álló, a Budapest Főváros Vagyonkezelő Zrt. által értékesítésre meghirdetett ingatlancsomag pályázati határideje jár le 15-20 napon belül. E körben keresnek vevőt a 813 millió forintra értékelt II. kerületi, Jurányi utcai, a 410 milliós Szépvölgyi úti, valamint a 366 millióra tartott Hernád utcai iskolákra is.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.