Példátlan bűnügy a honvédségnél

Maffia-bűncselekménnyel gyanúsítják a Honvédelmi Minisztérium több főtisztjét – tudatta tegnap a Budapesti Katonai Ügyészség.

2010. 03. 05. 23:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Közleményben erősítette meg tegnap a Budapesti Katonai Ügyészség azt a lapunkban megjelent információt, hogy magas rangú főtiszteket hallgattak ki, vettek őrizetbe és helyeztek előzetes letartóztatásba a Honvédelmi Minisztériumban (HM) egy súlyos korrupciós ügy miatt.
A hatóság példátlan súlyúnak minősíti a Szekeres Imre által irányított minisztérium tulajdonában álló gazdasági társaságnál történt bűncselekményt, amely a gyanú szerint üzletszerűen és bűnszövetségben elkövetett vesztegetés.

*

Az ügyészség elismerte azt az értesülésünket is, hogy a nyomozók egyelőre öt főtisztet hallgattak ki gyanúsítottként, közöttük van a tárca védelemgazdasági főosztályának volt és jelenlegi vezetője. A közlemény érintettként említi a védelemgazdasági főosztály helyettes vezetőjét, valamint a HM egy másik cége, a HM Currus Zrt. vezérigazgatóját is. A tájékoztatás szerint a vezető beosztású személyek a honvédségi beszerzések után anyagi ellenszolgáltatást kértek a honvédségi tulajdonban lévő gazdasági társasággal szerződő más gazdasági társaságoktól.
Az érintett céget a katonai ügyészség nem nevezi meg, de a Népszava eddig nem cáfolt értesülése szerint a HM Térképészeti Közhasznú Nonprofit Kft.-ről van szó. A közlemény egy nappal az után jelent meg, hogy Sólyom László köztársasági elnök hivatalába kérette Szekeres Imrét, valamint a legfőbb ügyészt és a katonai ügyészség vezetőjét.
Úgy tudjuk, az egyik kihallgatott főosztályvezető O. János dandártábornok, aki korábban a szaktárca különböző protokollosztályain dolgozott vezetőként, könyvelést pedig a Zrínyi egyetem külsős képzésén tanult a korábban Gyurcsány Ferenc érdekeltségébe tartozó Perekt Rt. tanfolyamán. O. János szintén kihallgatott elődje pedig L. István Attila dandártábornok, akit Moszkvából hívattak haza a napokban, ahol véderőattaséként tevékenykedett. A főtiszt korábban a HM Közigazgatási és Pénzügyi Ügynökségének vezérigazgatója is volt. Az érintettként emlegetett főosztályvezető-helyettes pedig V. Sándor ezredes, akit információink szerint őrizetbe is vettek, a HM Currus Zrt. vezérigazgatójával, L. Szilárd ezredessel együtt. A vezérigazgató egyébként korábban a Zrínyi egyetemen is vezető beosztásban dolgozott, és gazdasági igazgató volt a HM Térképészeti Kht.-nál.
A honvédelmi miniszter azonnal felfüggesztette hivatalukból azokat a katonákat, akik ellen vesztegetési ügyben nyomoz a Budapesti Katonai Ügyészség, a vezérkari főnök kezdeményezésére pedig a hivatásos katonai jogviszonyuk megszüntetése érdekében méltatlansági eljárás indult – közölte a Honvédelmi Minisztérium tegnap az MTI-vel.
Húsz éve nem fordult elő, hogy az államfő egy minisztert elrendelt volna a Sándor-palotába, hogy egy korrupciós ügyben érdeklődjön. Ez most megtörtént – reagált lapunknak az eseményekre Simicskó István, a KDNP honvédelmi szakpolitikusa. Szekeres pedig a napokban sikertörténetként írta le az elmúlt négy évet ezen a területen. Lehet, hogy ő sem fejtette ki az igazság minden részletét? – tette föl a kérdést a politikus.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.