Sokat adnak a Telkes-cégek véleményéért

Számos minisztériumhoz és állami hivatalhoz hasonlóan a Nemzeti Hírközlési Hatóság is komoly és költséges külső segítségre szorult az elmúlt években, hogy feladatát el tudja látni. Az állami hivatal által közzétett üvegzseb szerint stratégiakidolgozásra, különböző tanulmányokra, jogi, személyzeti és szakmai tanácsadásra, tréningre 2009-ben sok száz millió adóforint ment el. A rendszeres bedolgozók között ott találjuk a gazdasági tárcánál is segédkező Telkes Tanácsadó Zrt.-t is, amely – mint arról korábban beszámoltunk – több kormány közeli személy kenyéradója.

Bodacz Péter
2010. 03. 17. 23:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Talán az átmeneti kormány leggyakrabban hangoztatott célkitűzése, hogy válság idején az állam önmagán kezdje a takarékoskodást. A minisztériumok, állami hivatalok beszerzéseit figyelve azonban nemritkán az a kép bontakozik ki, mintha az adott szerv saját feladatainak ellátását „alvállalkozóra” bízná, nem kímélve az államkasszát. A gyakori jelenség pedig joggal veti fel a kérdést: a szakértelem vagy a megfelelő létszám hiánya indokolja a megbízásokat. Nincs ez másként a Nemzeti Hírközlési Hatóság (NHH) kiadásait áttekintve sem, ahol évről évre komoly igény mutatkozik a különböző tanácsadói szerződések, tanulmányok és egyéb segédanyagok, valamint személyzeti tréningek iránt. Az NHH weboldalán található 2009-es összefoglaló, az „üvegzseb” tanúsága szerint jogi tanácsadásra közel 95 millió forint, humán erőforrás (HR) szabályozói feladatokkal, a hírközlési piaccal kapcsolatos tanácsokra 111,8 millió forint, az ágazat működéséről, valamint az elvégzendő feladatokkal kapcsolatos tanácsokra 45 millió forint ment el, de olyan, első látásra furcsának tűnő tennivaló is külső vállalkozás referenciáját bővítette, mint a kapcsolattartás az Európai Bizottsággal – 8,4 millió forinttért.
Az NHH különböző feladatainak ellátását illetően a tavalyi és korábbi évek üvegzsebeinek áttekintésekor számos visszatérő szereplővel is találkozni: ilyen egyebek között a szabályozási stratégia kidolgozásában jeleskedő Botton Line Kft. vagy a jogi tanácsadóként ténykedő Molnár–Bíró és Szalay Ügyvédi Iroda. A rendszeres bedolgozók között találni a korábban a mostani pénzügyminiszter, Oszkó Péter vezette Deloitte Tanácsadó Zrt.-t is, amely évente készített tanulmányokat eddig összesen több mint 200 millió forintért példának okáért különböző szolgáltatások költségszámításáról vagy a frekvenciahasználati jogosultság megszerzésének szabályozásáról. Mindeddig ugyancsak 200 millió forint körüli megrendelést kapott a HR-tanácsokat a Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztériumnak (NFGM) is osztogató Telkes Tanácsadó Zrt., valamint az azonos érdekkörbe tartozó Dr. Telkes József Vezetői Tanácsadó Kft. A Telkes-cégeknél elidőzve érdemes felidézni, hogy – mint az lapunk néhány hete közölt összeállításából is kitűnik – a vállalkozások munkatársai között egykori és jelenlegi államigazgatási dolgozókat is találni. A Telkes Tanácsadó Zrt. felügyelőbizottságában olyan személyek fordultak meg, mint Radó György, aki a gazdasági tárca kabinetvezetője volt 2008-ban, vagy Csepi Lajos, a Közlekedési, Hírközlési és Energiaügyi Minisztérium jelenlegi szakállamtitkára. Rajtuk kívül feltűnt Felsmann Balázs neve is, aki 2006 és 2008 között az NFGM jogelődje, a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium szakállamtitkára volt. Felsmann a Telkes-csoporthoz tartozó Force Motrice Zrt. alapítója és társtulajdonosa.
Mint azt Márton György, a hírközlési hatóság szóvivője lapunk megkeresésére közölte, az NHH felügyeleti szervei – beleértve az Állami Számvevőszéket is – folyamatosan ellenőrzik gazdálkodásukat, ezen vizsgálatok pedig soha semmilyen szabálytalanságot nem állapítottak meg a közpénzek felhasználásával kapcsolatban. Kérdésünkre, hogy milyen tényezők indokolják a százmilliós nagyságrendű kiadásokat különböző tanácsokra, a szóvivő kifejtette: a hírközlés rendkívül összetett, gyorsan változó iparág, ezért számos esetben külső szaktudásra is szükség van. Emellett az NHH szinte valamennyi határozatát bíróságon támadják meg az érintettek, ezért elengedhetetlen a megfelelő jogi tanácsadás, képviselet, egyébiránt eddig valamennyi esetben a bíróság a hatóságnak adott igazat. Az uniós szabályozás kapcsán ezek mellett komoly nemzetközi jogi háttérmunkára is szükség van, ami indokolttá teszi a költséges megbízásokat. – Az NHH elsősorban költségkímélési, illetve hatékonysági szempontok miatt minimalizálta a HR-igazgatóság létszámát öt főre 450 fős szervezeti létszám mellett. A felmerülő szervezetfejlesztési, valamint a HR-rendszerekkel kapcsolatos feladatokat külső, az adott területben nagy jártassággal rendelkező specialistákra bíztuk – reagált az NHH szóvivője a szakterülettel kapcsolatos megrendeléseket firtató kérdésünkre, hangsúlyozva: a Telkes Tanácsadó Zrt. minden esetben közbeszerzési eljárás során nyerte el a megbízásokat. A 2004 óta működő hatóság többek között a szervezeti munkaköröket, képzéssel és teljesítményértékeléssel kapcsolatos rendszerek kidolgozását, több évet átfogó stratégiát, valamint mindezek későbbi auditját és „finomhangolását” bízta a Telkesre. Márton György megkeresésünkre kitért az Európai Bizottsággal való kapcsolattartásról szóló megbízásra is. Ez szavai szerint ugyancsak az uniós jogharmonizáció miatt nélkülözhetetlen, egy-egy előírás meghozatalakor ugyanis tucatnyi nemzetközi szerv véleményét is figyelembe kell venni.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.