Sportnap hatmillióért

A Kóka János és később Bajnai Gordon vezette gazdasági minisztériumnál nemcsak az elbocsátott dolgozók kaptak életviteli tanácsokat, hanem 6,4 millió forintért úgynevezett egészségnapon is részt vehettek a tárca alkalmazottai. A rendezvényt szervező céget a közbeszerzési eljárást mellőzve választották ki. A gazdasági tárca ezenkívül 9,2 millió forintot fizetett ki egy internetes kvízjátékért, ahol a résztvevőknek autópályákkal kapcsolatos kérdésekre kellett válaszolni.

Szabó Anna
2010. 03. 04. 23:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Humánerőforrás rekreációs tevékenységre 6,404 millió forint értékben kötött 2007-ben megbízási szerződést a gazdasági minisztérium, mint lapunk megtudta, ennyi pénzt költöttek el annak az egészségnapnak a megrendezésére, amelyen a tárca dolgozói vettek részt. A tárca üvegzseb adatai szerint a szerződés időtartama 2007 decemberétől 2008 május végéig tartott, ezen idő alatt három miniszter is vezette a szaktárcát: az SZDSZ-es Kóka János, Kákosy Csaba, majd Bajnai Gordon jelenlegi kormányfő. A minisztérium lapunknak elismerte: a megbízott Generatív Tanácsadó Iroda Kft. nem vett részt közbeszerzési eljáráson, a céget „előzetes piacfelmérés során” választották ki, vagyis nem tudni, hogy az árverseny pontosan miként érvényesülhetett. A többmilliós közpénzen szervezett sportnappal kapcsolatban a Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium (NFGM) elmondta: a rendezvény keretében a tárca több mint négyszáz munkatársa vett részt a legkülönfélébb sportágakban szervezett versenyeken, egészségügyi és állóképesség-felmérésen, valamint egészségjavító tanácsadáson.
Az összeg nagyságát azzal magyarázták, hogy „magába foglalta a teljes szervezést, úgy a személyi, mint az eszközigények biztosítását és a sportversenyek teljes körű bonyolítását”.
A tárca korábban sem fukarkodott a dolgozók lelkiállapotának javítását célzó programokkal: mint arról lapunk korábban már beszámolt, a Kóka János minisztersége alatt elbocsátott munkatársak részére életviteli tanácsadásra is 7,9 milliót fizettek ki, közbeszerzésre ebben az esetben sem került sor. A kókai megfogalmazás szerint csak „békáknak” nevezett kirúgott személyeknek egyebek között azt magyarázták el, hogyan kell önéletrajzot írniuk, illetve hogyan viselkedjenek egy állásinterjún.
A minisztérium másik érdekes vállalkozási szerződése egy internetes kvízjáték lebonyolításához fűződik. Az NFGM adatai szerint a 2007 szeptemberében két hétre kötött megbízás értelmében a MAC Interaction Hungary Kft. 9,3 millió forintért hirdette meg és bonyolította le az „ezer kilométer autópálya on-line kvízjátékot”, amelyben a helyes válaszadók között ötven autópálya-matricát sorsoltak ki. A tárca internetes oldalt hozott létre a játékosoknak, akik „a már elkészült magyarországi autópálya-szakaszokra vonatkozó tudásukat tesztelhették”.
Az internetes kampány és nyereményjáték mindössze két hétig tartott, s abból az alkalomból hirdették meg, hogy Nyíregyháza és Görbeháza között átadtak egy újabb autópálya-szakaszt.
– Ahogy a korábbi tapasztalatok igazolják, a működő tőke autópályán érkezik, az infrastruktúra-fejlesztés befektetéseket hoz és fellendíti az idegenforgalmat – olvasható a kvízjáték honlapján.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.