Tanyasi csirke

Ha jobb a gasztronómiánk, jobb ország leszünk – ezzel a mottóval tartottak múlt vasárnap csúcsgasztronómiai szakácsversenyt a Gerbeaud Házban. A Hagyomány és evolúció elnevezésű vetélkedő döntőjében nem a látvány, hanem az íz, a tányér harmóniája, az ételkészítési technológia és az éttermi gyakorlat volt a lényeg. A selejtezőből tizenkét szakács jutott a döntőbe, ahol olyan színvonalú nemzetközi zsűri előtt bizonyíthatta tudását, amilyenre még nem volt példa Magyarországon.

Lukács Csaba
2010. 03. 07. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Első helyezett

Széll Tamás
27 éves, Onyx étterem, Budapest

A versenyben elkészített ételei:
1. csirkekolbász libamájjal, savanyúkáposzta-habbal, habart tojással, kandírozott szalonnával
2. csirkemell és glazírozott combhús füstölt burgonyapürével, kakasherés rizottó ropogós, langyos céklasalátával

Pályafutás: Kempinski, Gerbeaud, Onyx. Sztázs: Haeberlin, Ikarus

Konyhája stílusa: elsősorban magyar és régiója, friss szemlélettel, modern európai vonásokkal
Kedvenc alapanyagai: vér, juhbél, rizottórizsek, cékla, tök, szopós malac, marha, az összes hal fejétől a farkáig, házi gyúrt tészta, olívaolaj, vaj

Második helyezett

Horváth Szilveszter
34 éves, La Mareda étterem, Győr

A versenyben elkészített ételei:
1. tanyasi csirkemell májával és füstölt osztriga halványított cikóriával, céklával marinált fekete gyökér, medvehagyma-desztillátum
2. rakott comb meleg zellersalátával, paprikás csirke és burgonyaconfit
Pályafutás: Alsóörs–Palóznak: Suba étterem; Karlstein, Németország: Hotel Mainperle; Hegyeshalom: Határ étterem, Happy Italia

Konyhája stílusa: magyar-mediterrán

Főzése mottója: „Ha nekem ízlik, másnak is fog!”

Kedvenc alapanyagai: házi szárnyasok, kerti gyümölcseink és zöldségeink

Harmadik helyezett

Varjú Viktor
33 éves, Bock bisztró, Budapest

A versenyben elkészített ételei:
1. csángó csirkeleves újragondolva
2. tengeri pókkal töltött csirkemell confitált combbal, zöldségekkel, sütőtök, céklás borsóbavarois, Prosecco habszósz

Pályafutás: Allianz Rt., Múzeum kávéház, Principino restaurant, Bock bisztró

Konyhája stílusa: magyaros, de többségében az alapokat megtartó, ugyanakkor újító szándékú, kísérletező

Főzése mottója: emberközpontú gasztronómia, sallangok nélküli kombinációk, egy vezető íz

Kedvenc alapanyagai: borjú, halak, zöldségek, szénhidrátköretek (tészta, gabonák, kenyerek stb.)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.