Vádemelés ötvenkétmilliós károkozás miatt

2010. 03. 27. 23:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ötvenkétmillió forintos károkozás: hűtlen kezelés, ötrendbeli vesztegetés, háromrendbeli sikkasztás és egyrendbeli csalás megalapozott gyanúja miatt vádemelést javasolt tegnap Orbán István, a tatai edzőtábor volt MSZP-s igazgatója a város lemondott önkormányzati képviselője ügyében indított nyomozás lezárásaként a rendőrség. A Komárom-Esztergom Megyei Rendőr-főkapitányság hivtalos közleménye szerint a másfél éves aprólékos nyomozásnak végig első számú gyanúsítottja volt Orbán, eddig hatezer oldalnyi iratot vizsgáltak át. A büntetőeljárást egy névtelen feljelentő levele alapján indították, a tanúvallomásokból kiderült, hogy a szocialista politikus igazgatóként 2007-ben és 2008-ban engedély nélkül, saját célra vette igénybe és használta az edzőtábor eszközeit, járműveit, illetve a konyhai szolgáltatást. Barátainak, ismerőseinek biztosított kedvezményes vagy ingyenes étkezést és szállást, az edzőtábor élelmezési raktárából és konyhájából élelmezési anyagokat tulajdonított el. – Hangfelvételek azt is bizonyítják, hogy a vezető pénzt kért és fogadott el azoktól a vállalkozóktól, akikkel az állami Nemzeti Utánpótlás-nevelési és Sportszolgáltató Intézet megbízási szerződést kötött az edzőtábor területén folytatott különböző beruházások elvégzésére – állapította meg a hatóság. Ilyen munka volt például egy szobor felállítása, amelyet Gyurcsány Ferenc akkori kormányfő avatott fel. Előfordult, Orbán István készpénz helyett klímaberendezést kért volna otthonába, és az edzőtáborban üzemelő büfé tulajdonosának további megbízása érdekében ingyenes ellátást várt el saját maga, barátai és ismerősei számára. A gyanúsított ugyan ártatlannak vallotta magát annak ellenére, hogy fiától foglaltak le egy drága GPS-készüléket, amelyet a tábor nevére vásároltatott, majd azzal sajátjaként rendelkezett.

Féltucatnyi nyomozás. Hűtlen kezelés megalapozott gyanújával öt újabb ügyben nyomoz a rendőrség a szocialista vezetésű XIII. kerületi önkormányzatnál – erről a BRFK tájékoztatta Spaller Endrét. A Fidesz–KDNP helyi frakcióvezetője elmondta: feljelentésük szerint a kerület sportcsarnokában 8 millió forintért újítottak fel egy WC-t mozgáskorlátozottaknak úgy, hogy az akadálymentesítésre ma is egy fapalló szolgál. Két gimnáziumban 80 millió forintért cseréltek ablakokat, egy óvodában 16 millióért újítottak fel egy mosdót, egy másik intézményben pedig 52 milliót költöttek a homlokzat és a terasz felújítására. – Mi rágalmazásért és becsületsértésért teszünk feljelentést, a Fideszt szerintünk a tények és a számok cáfolják – közölte Hiszékeny Dezső MSZP-s alpolgármester.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.