A népszerű-tudományos ivás

F E S Z T I V Á LA Budavári Palota teraszaira felköltözött budai gourmet- és jazznapokon a hazai étekmesterek mellett a boré és a dzsesszé lesz a főszerep vasárnapig. A pesti Városháza parkban pedig a hagyományosan május második hétvégéjén megrendezett Budapesti Pálinkafesztiválon összpontosíthatunk a tulipános poharakban kibontakozó illatokra.

Muray Gábor
2010. 05. 16. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Sopron, a hivatalosan is a kékfrankos fővárosának nyilvánított borváros a díszvendége az idei gourmet-napoknak a Budavári Palota szellős-esős teraszain. Azért ne riadjunk el a májusi záporoktól, mert ilyen koncentráltan csak ritkán találkozhatunk mindazzal, ami szem-szájnak ingere – az előbb beszéltem Rigler Zsolttal, a Soproni Bormarketing Műhely tótumfaktumával, és széles jó kedvvel mondta, hogy túlélték a csütörtöki jégesőt is. A Budai Gourmet a Millenárist maga mögött hagyva vert tábort az idén a Várban, nem véletlenül a Panoráma teraszon: a főszervező szerint szélesítik a horizontot.
Jók ezek a borfesztiválok, kicsit egymás alá is kínálnak, ezen akar változtatni a Budai Gourmet. A szórakoztató és zenei programok mellett folyamatos szakmai programokat biztosítanak: tematikus bor- és ételkóstolókkal, a Rohály Gábor és Mészáros Gabriella nevével fémjelzett, rangos Borkollégium folyamatos fejtágításaival igyekeznek hozzájárulni a komoly és elmélyült kóstoláshoz. Mert azért lássuk be, sem Weningerhez, sem Lukához, sem a Sauskához, Hernyákhoz vagy akár a már sztárrá avanzsált Boxihoz nem illik az öncélú vedelés, aki csak lerészegedni jár a borfesztiválokra, az egész egyszerűen nem adja meg a kellő tiszteletet a borásznak és a bornak. Csakúgy, akár a mesterszakácsoknak: a gourmet-napokon nagy figyelemmel megkóstolhatjuk az Olimpia, a Ráspi, az Aranyszarvas, az Imola udvarház, a La Maréda és az Onyx séfjének alkalomhoz illő kreációit, természetesen élő dzsesszes aláfestéssel.

Érmes párlatok. A tavalyi pálinkafesztiválon a Városháza parkban egy népzenész még éjfél után is húzta, hanyatt dőlve a betonon, hasán a hangszerével. Nyilván a holdnak, a csillagoknak dicsérte a zenével a magyar pálinkát. Tegnap kezdődött, vasárnapig tart az idei pálinkaünnep, huszonegy pálinkaház párlataival. Akad köztük többszörös érmes és éppen most debütáló pálinka is, amiképp a pálinkások közt is akad olyan klaszszis, mint a Matheus, a Zsindelyes, a Márton és lányai, az Árpád, a Gusto vagy a Bestillo, s kevésbé ismert nevek is. A Brill a pestiekkel is megünnepli, hogy idén Gyulán elnyerte a legjobb kereskedelmi pálinkafőzde díját, s Irsai Olivér szőlőpálinkájuk a legjobb magyar pálinka lett. Zene is lesz: Szabó Balázs (ex-suhancos) és együttese, a Kiscsillag, Pál István Szalonna, a Zuboly, a Palinka, Bársony Bálint és Juhász Attila Jazz Quartettje. (V. K.)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.