Babérkoszorús ezredes is rács mögé került

2010. 05. 13. 22:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kiváló munkájáért Babérkoszorúval Ékesített Szolgálati Érdemjelet adományozott Szekeres Imre honvédelmi miniszter 2007-ben annak az ezredesnek, akit a napokban őrizetbe vett a katonai ügyészség a Honvédelmi Minisztériumban (HM) leleplezett korrupciós ügyek kapcsán – tudta meg lapunk.
T. István ezredes a szaktárca beszerzéseiért felelős HM Fejlesztési és Logisztikai Ügynöksége Nemzetközi és Szolgáltatási Igazgatóságának (FLÜNSZI) vezetője. Az őrizetbe vétel indokáról egyelőre annyit tudni, hogy olyan beszerzési szerződéseket vizsgálnak, amelyekhez köze lehetett az ezredesnek. A tiszt közreműködésével született megállapodásokkal ugyanis kivételezett helyzetbe juttattak egyes alvállalkozókat, akik tényleges teljesítés, munkavégzés nélkül is megtarthatták a megbízásaikat. Ez felvetheti a hivatali visszaélés és a vesztegetés gyanúját.
A T. István vezette igazgatóság neve először akkor merült fel korrupciós ügyekkel kapcsolatban, amikor a külszolgálatot teljesítő NATO-katonák járandóságainak megcsapolása ügyében nyomozott a katonai ügyészség. Akkor két tiszthelyettest vettek őrizetbe, akiket hamarosan felmentettek az ellenük felhozott vádak alól. A két katona a HM FLÜNSZI irányítása alá tartozó nemzeti támogató csoportoknál tevékenykedett, és csalással, okirat-hamisítással voltak gyanúsíthatók. A vallomásaik jó alapot szolgáltathattak a későbbi eljárásokhoz. T. Istvánhoz viszont a nyomozó hatóság eljuthatott a bűnszövetségben elkövetett súlyos vesztegetés miatt letartóztatott minisztériumi tisztek beismerő vallomásai alapján is. Az ezredes igazgató előzetes letartóztatásának kezdeményezéséről később dönt a katonai ügyészség.
Balogh Zoltán, a budapesti katonai ügyészség szóvivője az ügyről egyelőre annyit mondott, hogy folyamatban lévő büntetőeljárás kényszerintézkedéseivel, személyi körével kapcsolatban az ügy lezárásig nem adhat felvilágosítást.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.