Baráti tanácsadók az MNB-nél

Sajátos érdekkapcsolatok érvényesülnek információink szerint a jegybank egyes megbízásainál: az MNB nemrég távozott kommunikációs vezetője saját férje cégének adott megbízást. Az ügyben Braun Róbert kommunikációs tanácsadó is érintett, cégének megbízásáról Simor András is tudott.

K. Tóth László
2010. 05. 14. 22:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Baráti cégek jutottak megbízásokhoz a Magyar Nemzeti Banknál (MNB) – tudta meg lapunk. Információink szerint a jegybank annak a NetAktív Kft.-nek adott munkát, amely Iglódi Csabának, az MNB nemrég távozott kommunikációs vezetőjének, Iglódi-Csató Judit férjének érdekeltsége. A Magyar Nemzeti Bank sajtóosztálya lapunk kérdésére tegnap megerősítette: 2008-ban, vagyis Iglódi-Csató vezetése idején beszállítójuk volt a NetAktív Kft. a cég által szervezett egyik konferenciával kapcsolatban.
A jegybank tavaly februárig azzal a B&P Social Branding Kft.-vel is kapcsolatban állt, amelyben Iglódi Csabán kívül Braun Róbert, a nemzeti bank jelenlegi kommunikációs főtanácsadója is érdekelt.

*

Az MNB szerint a B&P a megbízását közbeszerzési eljárás útján nyerte el, s 2008 szeptemberétől csaknem fél éven keresztül dolgozott a jegybanknak. Az MNB kommunikációs stratégiai tanácsadással bízta meg Braunékat, munkájukat havi félmillió forinttal honorálták. Mint ismert, Braun korábban az SZDSZ kabinetfőnökeként, majd Gyurcsány Ferenc stratégiai főtanácsadójaként tevékenykedett.
Arra a kérdésünkre, hogy a B&P hozzáférhetett-e bizalmas információkhoz, az MNB sajtóosztálya azt válaszolta, hogy titoktartási szerződést kötöttek a céggel. (A jegybankhoz államtitoknak minősülő témák is tartoznak – a szerk.)
Érdeklődésünkre, miszerint tudott-e Simor András a NetAktív Kft.-vel és a B&P Kft.-vel kötött jegybanki szerződésekről, az MNB sajtóosztálya azt válaszolta, hogy az előbbi megbízásról a jegybankelnöknek nem volt tudomása, a B&P szerződéséről viszont tájékoztatást kapott.
A jegybanknak százmillió forintos nagyságrendben nyújthat kommunikációs szolgáltatásokat az az Insomnia reklámügynökség is, amely korábban egyedüli indulóként nyert meg egy másik, kétmilliárd forintos állami megbízást. A jegybank a kormányzati szektor rengeteg szereplőjétől megbízásokat szerző IFUA Kft.-t is megrendeléssel látta el. A tanácsadó cég mindössze néhány napos tréninget, illetve konzultációt tartott 1,86 millió forintért a jegybank egyes vezetőinek. Közbeszerzés ebben az esetben nem történt, csupán egy meghívásos eljárást folytattak le.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.