Beperelt agrárminiszter

Egyes gazdálkodók szerint törvénytelenséget törvénytelenségre halmozott a földművelésügyi tárca az agrárkörnyezet-gazdálkodási támogatásokkal kapcsolatban. Az ügyben már beperelték Gráf Józsefet, a szaktárca vezetőjét.

Dénes Zoltán
2010. 05. 13. 22:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Várhatóan csak egy-másfél hónap múlva lehet előleget igényelni az Új Magyarország vidékfejlesztési program azon pályázataihoz, ahol vidékfejlesztési beruházásokra nyertek el pénzt az érintettek. Gőgös Zoltán, a földművelésügyi minisztérium államtitkára alig egy hónappal ezelőtt jelentette be, hogy május elsejétől lehet majd igényelni az előleget, amely az uniós támogatási összeg 20 százalékát érheti el. A jelentős késést az államtitkár most az uniós szabályok bonyolultságával magyarázta az MTI-nek.
Gőgös Zoltán az Agromonitor. hu internetes honlap információja miatt is magyarázkodni kényszerült. Az Európai Unió illetékes agrártestületei is tudnak arról a vitáról, ami az agrár-környezetgazdálkodási támogatások körül kialakult. A portál információi szerint Sárányszki Miklós sajóvelezdi termelő az ügyben a Legfőbb Ügyészségen feljelentést tett Gráf József agrárminiszter ellen. A gazdálkodó azt állítja, hogy a tárca nem fizette ki a tavaly zárult, ötéves agrárkörnyezet-gazdálkodási program utolsó támogatási részletét, a pénzt pedig más célokra használta fel. A Legfőbb Ügyészség március közepén – az Európai Közösségek pénzügyi érdekei megsértésének bűntette gyanújával – az V. és a XIII. kerületi ügyészségekhez helyezte át az ügyet. A portál információját megerősítő államtitkár úgy vélte, hogy a termelő nem tett eleget valamilyen feltételnek.
Az újabb öt évre kiírt és ez év elején elbírált pályázatokkal is komoly fenntartások fogalmazódtak meg. Több gazdálkodó is felhívta figyelmünket arra, hogy ők azért nem indultak a tenderen, mert nem tudták bizonyítani az elvárt ötéves földhasználati jogosultságot. Mások – főként kormányhoz közeli nagyvállalkozók – viszont ezt figyelmen kívül hagyva indultak és nyertek a pályázaton. Az eljárást kritizáló gazdák szerint a kifogásolt pályázatokat nem fogadhatta volna el a bíráló bizottság, másrészt pedig a tárca is diszkriminatív módon segített a szóban forgó szűk körnek. Az agrártárca ugyanis az eredményhirdetést követően a közelállók érdekében rendeletet is módosított, méghozzá azért, hogy mégis bizonyíthassák az ötéves földhasználati jogosultságukat. A kedvezményezett nyerteseknek elegendő lesz bizonyítaniuk azt, hogy pályáztak az adott területek földhaszonbérletére.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.