Leleplező videók futószalagon?

Törvénysértés, titkolózás, mellébeszélés után egyre nagyobb a botrány és a káosz az MSZP-ben a Fidesz által nyilvánosságra hozott videofelvételen 2,2 millió forintos kenőpénzt elfogadó Wieszt János, pártja újbudai frakcióvezetője és fővárosi képviselő ügyében.

2010. 05. 31. 22:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Úgy tudjuk, a XI. kerületben nemcsak a korrupciógyanúba keveredett képviselőről, hanem más vezető balliberálisokról is vannak leleplező felvételek, amelyek a következő hetekben szintén nyilvánosságra kerülhetnek. Az álláshalmozó szocialista politikussal a párttársa, Szekeres Imre által egy hétig még ügyvezetőként irányított Honvédelmi Minisztérium közös megegyezéssel szerződést bontott. Wieszt ugyanis többek között a HM Zrínyi Kommunikációs Szolgáltató Nonprofit Kft. gazdasági igazgatói posztjára nevezték ki nem sokkal az országgyűlési választások előtt. – Bár mindenkit megillet az ártatlanság vélelme, már gyanúba keveredett emberek sem lehetnek a HM közelében – indokolta a tárca szóvivője. Bár Molnár Gyula, a XI. kerület MSZP-s polgármestere a képviselő-testület csütörtöki ülésén megakadályozta, hogy a Fidesz interpelláljon az érintett politikushoz, tegnap közleményben szólította fel Wiesztet: ügye tisztázásáig függessze fel tagságát a kerületi vagyongazdálkodási bizottságában, amelynek egyébként elnöke.

*

Kupper András, a Fidesz újbudai frakcióvezetője szerint a szocialista polgármester nemcsak bűnpártoló, hanem tettestárs is az újabb korrupciógyanús ügyben, amelyben vesztegetés megalapozott gyanújával a BRFK nyomoz. Ki fogunk vizsgálni minden, a jelenlegi ciklusban történt ingatlaneladással kapcsolatos ügyet – közölte Kupper András arra reagálva, hogy Molnár Gyula csütörtöki elhallgattatási lépései után bejelentette: „felkéri a képviselő-testület jogi bizottságának fideszes vezetőjét, hogy haladéktalanul hívja össze a bizottságot, s az vizsgálja meg az ügy hátterét, és tegye meg a szükséges lépéseket”. – Természetesen az önkormányzat belső vizsgálata nem helyettesíti, hanem kiegészíti az ügyben megindult igazságszolgáltatási eljárást – írta közleményében a polgármester.
A Fidesz azonban felszólította Molnárt: minden ingatlan-adás-vétellel és üzlethelyiség-bérbeadással kapcsolatos ügylelet állítson le, és ha ezt nem teszi meg, a párt vizsgálóbizottság felállítását kezdeményezi.
Az újbudai polgármester további kudarcát jelenti, hogy hiába jelentette be a napokban, hogy százmilliókat nyertek uniós pályázaton a Bartók Béláról elnevezett kulturális központ kialakítására, Vásárhelyi Gábor, az egyik legnagyobb zeneszerzőnk jogutódja nyílt levélben vonta meg a kerülettől a névhasználati jogot.
Mint arról beszámoltunk, Újbuda egyik értékes önkormányzati üzlethelyiségével való „gazdálkodás” során egy OTP-s borítékban 2,2 millió forintot vett át egy videofelvétel szerint Wieszt János, az MSZP XI. kerületi frakcióvezetője, vagyongazdálkodási bizottságának elnöke. A leleplező felvételen egy vállalkozó az érintett ingatlannal kapcsolatban megnevezett 22 millió forintnak a tíz százalékát adta oda a politikusnak a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara egyik irodájában, ahol Wieszt korábban főtitkárként működött. – Akkor, ha jól emlékszem, ugye abban maradtunk, hogy a bruttónak a tíz százaléka. Úgyhogy az tizennyolc, három volt, az 21 960, ha felkerekítem, 2,2 – mondta a vállalkozó, majd a videón látható, hogy egy csomagot tol az asztalra, rajta a pénzköteg.
Az Index Wieszt János állásait tegnap részletesen közölte: e szerint a politikus a fővárosban a gazdasági, valamint az oktatási bizottság tagjaként is tevékenykedik, a főváros kéményseprő cégének a felügyelőbizottsági elnöke. Újbudán az Öböl XI. Kft. felügyelőbizottságába delegálták, ám idei vagyonbevallásában csupán 300 ezer forintos képviselői díjazását tüntette fel. Egyes becslések szerint havonta milliókat kereshetett az MSZP-s.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.