Nyomozás titkosszolgálati segítséggel

Munkatársunktól
2010. 05. 13. 22:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Valóban átadta a Nemzetbiztonsági Hivatal (NBH) a moszkvai kereskedelmi képviselet eladásának nyomozásához szükséges dokumentumokat a hatóságoknak – erősítette meg lapunk értesülését a Nemzetbiztonsági Iroda illetékese. Mint mondta, az átadott információkat az NBH a törvények legszigorúbb betartásával gyűjtötte össze. A moszkvai épület értékesítése ügyében már tavaly novemberben megkezdte a nyomozást az ügyészség. Az ügyről további részleteket a Nemzetbiztonsági Hivatal nem kívánt közölni.
Lapunk tegnap titkosszolgálati és külügyminisztériumi dokumentumokra hivatkozva közölte, legkevesebb tízmilliárd forintos kára származhatott a magyar államnak a moszkvai kereskedelmi képviselet bűncselekménygyanús értékesítése miatt.
Az NBH márciusi összegzéséből kiderül, hogy „egy ismeretlen személyi kör évekkel a tényleges szerződés megkötése előtt tisztázatlan körülmények között értékesítette a Magyar Köztársaság moszkvai kereskedelmi képviseletét”. Az orosz főváros központi részén, az ottani kormányzati negyed közelében elhelyezkedő ötemeletes irodaház és a hozzá tartozó hétszintes vendégház jóval a rendszerváltás előtt került magyar tulajdonba. A több mint 17 ezer négyzetméteres ingatlantól néhány percnyi sétára található az amerikai és az angol nagykövetség, s szomszédságában található a Krasznopreszanyszkaja metrómegálló is. Az épület értékesítési kálváriája egyébként 2005-ben kezdődött. A titkosszolgálat szerint az ügylet kapcsán számos szabálytalanság történt, köztük az ingatlan értékbecslési eljárása, mert a vételárat a tényleges piaci ellenérték, 15-20 milliárd forinttal szemben négymilliárd forintban határozták meg.
Balajti László, az NBH főigazgatója az ügyészséghez továbbította a tudomására jutott információkat. Az ügyben a Központi Nyomozó Főügyészség különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntette és magánokirat-hamisítás vétsége miatt nyomoz; gyanúsított még nincs.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.