Pont kerülhet az EMFESZ ügyének végére

Dékány Lóránt
2010. 05. 12. 22:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Végre rendeződhet a hazai gázpiac csaknem ötödét lefedő EMFESZ Kft. ügye – legalábbis ezt várja a cég ügyvezetője, Góczi István a moszkvai választott bíróság döntésétől. A nemzetközi jogi fórumon a gázszolgáltató jelenlegi tulajdonosa, a svájci bejegyzésű RosGas támadta meg az EMFESZ korábbi tulajdonosát, a ciprusi bejegyzésű Mabofit. Mint ismert, az EMFESZ tavaly áprilisban cserélt gazdát. Ez még önmagában nem okozott volna bonyodalmat, ugyanakkor az eladó Mabofi nevében Góczi István járt el egy 2004-ben létrejött meghatalmazásra hivatkozva úgy, hogy a ciprusi bejegyzésű társaság tulajdonosai nem is tudtak a tranzakcióról. A Mabofi tulajdonosai ezért szinte valamennyi lehetséges szervezetnél pert indítottak az EMFESZ ellen, amelyek közül csupán néhány zárult le eddig – változó eredménnyel.
Góczi István újságírók előtt a múlt hét végén bemutatta azt a dokumentumot, amely igazolja, hogy a moszkvai kereskedelmi és iparkamara mellett működő döntőbíróság befogadta a RosGas egy héttel ezelőtt beadott keresetét. Ennek tárgya, hogy a választott testület nyilvánítsa érvényesnek az EMFESZ tavalyi eladását. Csakhogy a bírák kiválasztásakor szintén Góczi István képviselte a Mabofit a már említett meghatalmazás alapján. A Mabofi tulajdonosai ugyanis nem vonták vissza az iratot, mondván, az csupán egyetlen meghatározott ügyletre volt érvényes, így erre nem is volt szükség.
A választott bíróság gyakorlata alapján az ügy végére 4–6 hónap múlva kerülhet pont. Ha Moszkvában kimondják az eladási szerződés érvényességét, akkor gyakorlatilag az összes többi eljárás értelmét veszti.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.