Rendőri razzia Kabai Károly cégénél?

Minden valószínűség szerint az adócsalásért három és fél évre elítélt Kabai Károly – Veres János volt üzlettársa – telephelyén tartott razziát, és foglalt le éles lőszereket a rendőrség – értesült lapunk.

2010. 05. 29. 22:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tarcsa Csaba, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság bűnügyi igazgatója arról tájékoztatott, hogy kedden este egy olyan cég Nyírbátor közelében lévő telephelyén találtak nagy mennyiségű éles lőszert, amelynek korábban a honvédséggel szerződése volt a használaton kívüli anyagok megsemmisítésére, ám a szerződés lejárt. A rendőrök ki akarják deríteni, mit keresnek még most is a telephelyen a robbanóanyagok. A nyomozás ismeretlen tettes ellen folyik.
Nyírbátori informátoraink szerint a környéken lőszer-megsemmisítési szerződése kizárólag Kabai Károlynak, illetve családja érdekeltségeinek volt. A tevékenységet nem nyírbogáti székhelyükön, hanem a Nyírbátor külterületén lévő, korábban a tartalékgazdálkodási igazgatósághoz tartozó telephelyükön végezték. (Tudomásunk szerint a nyírbátori telephelyet Kabai Károly Nyír-Uncia Kft. nevű cége és a német hátterű UD Stahl Kft. egyaránt használta.) Fülöp Gergely, a rendőrség szóvivője kérdésünkre sem megerősíteni, sem cáfolni nem tudta, hogy a razzia valóban a Kabai érdekeltségébe tartozó Nyírbátor melletti telephelyen történt-e.

*

Amint arról többször beszámoltunk, Kabai Károly családi vállalkozása 2008-ban, vagyis az idő alatt szerzett több száz millió forintos megrendelést a honvédségtől, mialatt adócsalásért kirótt három és fél éves börtönbüntetését töltötte. Azonban nem ez volt az egyetlen állami megrendelése a családnak: indultak a BKV-tól kiselejtezett villamosok megsemmisítésére kiírt pályázaton is. Ezen Kabai Károly lányainak érdekeltségei versenyeztek egymással.
Miután lapunk megszellőztette, hogy egyik cégük ígérkezik befutónak, a kiírók nem ezt, hanem az ugyancsak hozzájuk köthető német kft.-t hozták ki győztesnek. A villamosok darabját 850-900 ezer forintért kapta meg a BKV-tól a hulladékértékesítésben érdekelt társaság. Több mint érdekes volt a lőszer-megsemmisítéssel kapcsolatos honvédségi pályázat is, ezen ugyanis a cégük nyert, majd a Kabai rokona által irányított UD Stahlnak adta el a megsemmisítendő lőszereket.
Simon Miklós, Nyírbogát polgármestere lapunk kérdésére elmondta, hogy a 2006-ban elítélt Kabai tudomása szerint január óta van szabadlábon, ekkor kereste fel őt hivatalában, és közölte vele, a büntetését letöltötte, és továbbra is a faluban kíván élni. Kabai Károlyt tegnap nem tudtuk elérni.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.