Rendőrt ítéltek el Debrecenben

Cigarettacsempészeket hagyott futni pénzért az a rendőr, akit tegnap távollétében jogerősen két év, öt évre felfüggesztett börtönbüntetésre ítélt a Debreceni Ítélőtábla vesztegetés és jövedéki visszaélés miatt. Szűcs Lajos volt zászlós ügyvédje a távolmaradást azzal indokolta, hogy védence az izlandi vulkánkitörés miatt nem tudott hazarepülni Angliából.

2010. 05. 29. 22:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Pénzbüntetés orrtörésért. Súlyos testi sértés miatt jogerősen 60 ezer forint pénzbüntetésre ítélt tegnap egy közterület-felügyelőt a Debreceni Ítélőtábla. A férfi egy hajléktalant szólított fel arra, hogy ne aludjon a város főterén, illetve, hogy szedje fel maga körül a szemetet. A hajléktalan nem tett eleget a felszólításnak, rátámadt a közterület-felügyelőre, mire az úgy orrba vágta, hogy eltört az orrcsontja. A hajléktalant hivatalos személy elleni erőszak miatt 40 nap közmunkára ítélték.


Még 2005-ben dolgozott össze a rendőr és két csempész azért, hogy utóbbiak a külföldről behozott, zárjegy nélküli cigarettát akadálytalanul értékesíthessék. A menetrend az volt, hogy a rendőr értesítette a csempészt a várható ellenőrzésekről, sőt arra is volt példa, hogy elkísérte, nehogy belefusson a rendőrök karjaiba. Szolgálataiért az elsőfokú ítélet szerint három szállítmányonként 300-400 ezer forintot kapott. Összesen 15 szállítmányt „biztosított”, az így becsempészett cigaretta értéke ötvenmillió forint volt. Az ügyletre titkosszolgálati módszerekkel derítettek fényt 2005 augusztusától kezdve. A lehallgatási jegyzőkönyvek szerint Szűcs egyik alkalommal arról beszélt, hogy megfogtak egy kamionnyi illegális cigarettát, amiért egymillió forint készpénzt és ezer karton cigarettát lehet „legombolni” a csempészektől. Máskor pedig ugyanő azon sajnálkozott, hogy a Debrecen határában lévő Nádas csárdát már elhagyták a jó pénzre levágható csempészek, így már ő a tőlük beszedhető „védelmi pénzből” nem részesülhet.
A Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei bíróság elsőfokú ítéletében a rendőrt és az őt megvesztegető csempészek egyikét két év letöltendő börtönbüntetésre ítélte, de az ítélőtábla megváltozatta a döntést. A bíró ezt azzal indokolta, hogy a lehallgatások csak 2005 augusztusában kezdődtek, s bár a híváslistákból kideríthető, hogy a vádlottak tartottak kapcsolatot egymással, nem állítható kétséget kizáróan, hogy a csempészett cigaretta útjának biztosításáról, illetve ennek áráról beszélgettek. A bíró nem látta bizonyítottnak azt sem, hogy valóban ötvenmillió forint értékű, zárjegy nélküli cigaretta elengedéséért kapott pénzt a csempésztől a rendőr, illetve arról sem volt értékelhető adat, hogy mennyi pénzt fogadott el azért, hogy nem indított eljárást a csempészek ellen.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.