Szabó Zoltán ügyészségi idézést kapott

2010. 05. 31. 22:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Gyanúsítotti idézést kapott a napokban Szabó Zoltán volt MSZP-s országgyűlési képviselő – írta tegnap ügyészséghez közeli forrásokra hivatkozva a Népszabadság internetes kiadása. Információik szerint a Hunvald-ügyben folytatólagosan elkövetett, nagy értékű csalás tettestársaként kívánják meghallgatni a mentelmi jogát vesztett volt honatyát. – Szabó, aki Erzsébetváros polgármestereként is tevékenykedett korábban, részese volt a visszaéléseknek: a kerületi önkormányzat közpénzen ingyen mobiltelefont bocsátott a képviselő rendelkezésére, és fizette annak számláit – írta a Nol.hu.
Keresztes Imre, a Központi Nyomozó Főügyészség főügyésze nem kívánta sem cáfolni, sem megerősíteni a fentieket, mert mint mondta, újabb gyanúsítás nem történt. Ugyanakkor közölte: a Legfőbb Ügyészség két hónappal, augusztus 3-ig meghosszabbította a nyomozást az úgynevezett erzsébetvárosi ingatlanpanama ügyében.
A volt szocialista országgyűlési képviselő az MTI-vel közölte, jövő csütörtökre idézték be az ügyészségre. Hozzátette, hogy a gyanúsítás nem érte váratlanul, az „jogilag rendben van”, mivel Hunvald Györgyöt, a VII. kerület polgármesterét korábban már meggyanúsították hivatali visszaéléssel azért, amiért az önkormányzat pénzén mobiltelefont bocsátott az ő rendelkezésére és fizette annak költségeit. Szabó Zoltán arra is kitért, hogy tudomása szerint az erzsébetvárosi ingatlanüggyel öszszefüggésben nem került elő a neve. Mint mondta, az egyéni országgyűlési képviselők nagy részének munkáját az önkormányzatok valamilyen infrastruktúrával, kedvezménnyel segítik. „Nem értem, hogy ez miért minősül hivatali visszaélésnek” – jegyezte meg.
A súlyos bűncselekményekkel gyanúsított Hunvald György MSZP-s polgármester előzetes letartóztatása június 12-ig hatályos, ügyében a következő hónap első napjaiban döntenek. A kerület vezetőjének a gyanú szerinti bűntársa, Gál György volt SZDSZ-es gazdasági bizottsági elnök, továbbá frakcióvezető, aki idén márciusig a VII. kerület önkormányzati képviselője volt, május 27-én lejáró előzetesének hosszabbítása a pünkösd utáni napokban várható. A büntetőeljárás huszonegy gyanúsítottja csaknem egymilliárdos kárt okozott az önkormányzatnak. Hunvaldot, aki csaknem 13 hónapja van rács mögött, bűnszervezet tagjaként elkövetett csalás bűnsegédletével és hivatali visszaéléssel, kötelességszegéssel, üzletszerűen és folytatólagosan elkövetett vesztegetéssel gyanúsítják. Gál a nyomozók adatai alapján pedig csaknem 350 millió forint kenőpénzt tehetett zsebre.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.