Szegedi pénzkifolyatási technikák

Nemcsak képzési, valamint járműeladási és -bérlési téren folyatott el pénzeket a Szegedi Közlekedési Társaság, hanem külsős jogászok megbízásán keresztül is – értesült lapunk. Az ügyekben feljelentést tettek a város önkormányzatának fideszes képviselői.

Joó István
2010. 05. 12. 22:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Jogi irodáknak, külsős jogászoknak fizetett ki több mint 28 millió forintot megbízási díjként a Szegedi Közlekedési Társaság (SZKT) 2008-ban, holott a közcégnek volt és ma is van jogtanácsosa. Kohári Nándor, a város önkormányzatának fideszes képviselője lapunkkal azt közölte, a megbízási szerződések mindössze parkolással kapcsolatos fizetési meghagyásokra és jogi eljárások lefolytatására adnak felhatalmazást. Ezért külsős cégeket és jogászokat fogadni furcsa, hiszen Szegeden kevesen perelnek a parkolási pótdíjak miatt, s ennek jogi ügymenete egyszerű. A politikus szerint ha még egy embert foglalkoztatnak e területen, nem kellett volna évi 28,37 milliót elkölteni.
Korábban megírtuk, a Szegedi Közlekedési Társaságnál egymást érik a botrányok, amelyek miatt a szegedi Fidesz büntetőfeljelentést tett hanyag és hűtlen kezelés gyanúja címén. Az egyik visszás történet egy legfeljebb húszmillió forintot érő trolibuszról szól, amelynek tulajdonosa az SZKT ügyvezető igazgatójának, Dózsa Gábornak a volt cége. Dózsa a céget felesége munkatársainak adta el. A szóban forgó trolit 2002 júniusa óta bérelte 2008-ig a közlekedési társaság, 2004-ben, 2005-ben és 2006-ban például havi 950 ezer forintért. Tehát a trolibérlés sokkal többe került, mint maga a jármű. A szegedi közlekedési cég ügyvezető igazgatója két troli fura csehországi eladásának is főszereplője lett. A közcég az eladás előtt 18,016 millió forintot költött a két trolibuszra, és csak 18,658 millió forintért adta el azokat a cseh Elerpro s.r.o-nak. Így 642 ezer forintot nyertek az üzleten. A cseh cég viszont a bulgáriai Haszkovóba adta el a trolibuszokat, jelentős felárral.
A Szegedi Közlekedési Társaság képzőprogramjai körül is baj van. Az SZKT sokszorosan megbízott oktatási képző cégének – a Szofisztika Oktatásszervező Kft.-nek – az ügyvezetője nem más, mint a közcég korábbi gazdasági igazgatójának a lánya. A Szofisztika Kft. tulajdonosi láncolata végén egy Seychelle-szigeteki offshore vállalat tulajdonában lévő kft. áll. Csak 2007-ben bruttó 25 millió forintot érő megbízási szerződéseket kötött a város cége a Szofisztikával. „Reméljük, ezekben a cifra ügyekben végre megszólal Botka László MSZP-s szegedi polgármester a májusi közgyűlésen” – jegyezte meg Kohári Nándor.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.