Alakul a cseh koalíció

Még hetekbe telhet, amíg megalakul az új, jobbközép cseh kormány. A Polgári Demokrata Párt, a TOP 09 és a Közügyek képviselői tegnap mindenesetre nyilatkozatban erősítették meg közös kormányalakítási szándékukat. A miniszterelnök nagy valószínűség szerint Petr Necas lesz.

Munkatársunktól
2010. 06. 12. 22:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Felelős költségvetés, a jogok tiszteletben tartása és a korrupció elleni harc – e három célt fogalmazták meg a koalícióra készülő cseh pártok. „Első közös tárgyalásunk kölcsönösen megértő és barátságos hangulatban zajlott le, gyorsan megegyeztünk” – idézte Karel Schwarzenberget, a TOP 09 elnökét az MTI. Petr Necas polgári demokrata kormányfőjelölt a mintegy kétórás megbeszélés után közölte: a három párt megállapodott abban, hogy kísérletet tesz a kormánykoalíció megalakítására.
Ennek érdekében a felek koordinációs bizottságot hoztak létre, amely előkészíti a koalíciós szerződés kereteit. „A vélemények sok mindenben egybeesnek, egybehangzóan úgy véljük, hogy a mai nyilatkozat az állam érdekeit szolgálja” – vélekedett Radek John, a Közügyek elnöke. A három párt vezetői arra számítanak, hogy a koalíciós megállapodás egy, legfeljebb két hónapon belül megszülethet. A kormányalakításra készülő három jobboldali pártnak együttesen 118 képviselője van a 200 tagú cseh alsóházban.
Az új kormánynak nem lesz könnyű dolga. A cseh pénzügyminisztérium keddi közlése szerint a költségvetési hiány 33 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit ez év első öt hónapjában, a deficit 95,36 milliárd korona (4,53 milliárd dollár) volt elsősorban az alacsonyabb adóbevételek és a magasabb kiadások miatt.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.