Becsődölt az Educatio?

Családtagok belterjes hálózata szövi át az oktatási tárca fontos szervezeti egysége, az Educatio Kft. esélyegyenlőségi igazgatóságának jól honorált munkatársi körét. Közülük többen a Borovszky-botrányban is érintettek. Eközben az igazgatóság nem fizeti ki a „végeken” kulimunkát végző megbízottainak többségét.

Joó István
2010. 06. 06. 22:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Úgy tűnik, fizetésképtelen az Educatio Társadalmi Szolgáltató Nonprofit Kft. (régebben: kht.). Az Oktatási és Kulturális Minisztérium (OKM) közvetlenül Hiller István miniszter irányítása alatti szervezeti egységének esélyegyenlőségi igazgatósága ugyanis még utólag dátumozott szerződéseiben vállalt fizetési határidőit sem tartja a cigány kisebbségi közösségek környékén élő és e terepeken dolgozó megbízottainak. Az ország peremvidékein települési esélyegyenlőségi anyagokat készítő, többnyire pedagógusokból átképzett esélyegyenlőségi szakértő kisvállalkozók között van, akinek két éve nem fizették ki a munkáját, a fél év pedig átlagos csúszásnak számít a költségvetési intézmény fizetési gyakorlatában. Eközben az Educatio esélyegyenlőségi igazgatóságán hemzsegnek a családi összefonódásokkal terhelt, jól és idejében fizetett pesti szakértők. Közülük többen érintettek a Borovszky Tímea-féle botrányban.
Az OKM háttérintézménye, az Educatio tavaly év elején azzal vált hírhedtté, hogy az oktatási tárca akkori esélyegyenlőségi főigazgatóságának roma származású vezetője, Borovszky Tímea ezen a szervezeti egységen keresztül utaltatott ki egy saját érdekeltségébe tartozó cégnek milliókat. Ennek a bt.-nek a most első fokon elítélt főigazgató asszony kültagja volt, testvére, Borovszky Károly pedig beltagja. Megtudtuk: Borovszky Károly mindmáig szakértő az Educatio esélyegyenlőségi igazgatóságánál (ami az OKM esélyegyenlőségi főigazgatóságának végrehajtó szerve). A múlt és jelen másnál is összejátszik: Borovszky Tímea közvetlen munkatársa volt a tárca esélyegyenlőségi főigazgatóságán Kadét Ernő. Három, Kadéthoz köthető cég is részesült annak idején az OKM megbízatási és támogatási áldásaiból. Miután a botrány kipattant, Hiller miniszter Kadét ügyében is belső vizsgálatot kezdeményezett. A tárca még nem válaszolt azon kérdésünkre, célba ért-e ez a vizsgálat. Mindenesetre Kadét a Borovszky-botrány idején akadálytalanul a Szociális és Munkaügyi Minisztériumba ejtőernyőzhetett, az ottani romaintegrációs főosztályra. Most is ott dolgozik, ám tegnap nem értük el munkahelyén. A roma származású férfi egyébként élet-halál ura volt az oktatási tárca esélyegyenlőségi politikájában, a „szegregáció elleni harcban”, hiszen részt vett a pályázatok előkészítésében, előzsűrizésében, és szupervizorként az ellenőrzésben is. Felesége, Farkas Hermina jelenleg is szakértője az Educatio szóban forgó igazgatóságának; annak testvére, Farkas Laura pedig alkalmazottja. Tovább haladva a belterjes kör ismertetésében: annak idején a hírek szerint Bernáth Gábor (Mohácsi Viktória liberális politikus volt férje) is részesült egy Kadétéval közös cég (Opre Médiaszolgáltató Bt.) révén az Educatio megbízási pénzeiből. Kiderítettük: Bernáth Gábor jelenleg is stratégiai tanácsadó az OKM e háttérintézményének esélyegyenlőségi igazgatóságán. Testvérének, Bernáth Péternek szintén helye van ugyanitt, szakértőként, ahogyan Bernáth Péterné Polyák Lillának is. A csattanó: az elmúlt években a két Bernáth fiú párhuzamosan hasonló esélyegyenlőségi szakértői feladatkört látott el a Szociális és Munkaügyi Minisztériumnál is. Magyarán: két balliberális minisztérium pénzelte mindkettejüket.
Az Educatio esélyegyenlőségi igazgatóságának élén nemrég változás történt: Kovács Gábor igazgató sebbel-lobbal távozott. Utódja, Dallos László Tamásné nem kívánt szóba állni lapunkkal; az Educatio gazdasági igazgatójához, Aradi Gizellához utalt minket. Utóbbi lapzártánkig nem hívta vissza munkatársunkat.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.