Boc megszorítócsomagja

2010. 06. 18. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A bukaresti parlament állandó bizottságainak tegnapi döntése értelmében ma ismerteti az ellenzéki román szociáldemokrata párt (PSD) a törvényhozásban a kormány megszorító intézkedései kapcsán beterjesztett bizalmatlansági indítványát, amelyről a jövő kedden szavaznak a honatyák.
Noha az Emil Boc kormányfő vezette, az RMDSZ-szel koalícióban lévő jobbközép demokrata-liberális pártban (PDL) az elmúlt időszakban többen is bírálták a tervezett megszorítások mértékét, az ellenzék kormánybuktatási szándéka várhatóan sikertelen lesz. Ennek egyik oka, hogy Traian Basescu államfő egy háttérbeszélgetésen a Boc-kabinettel szembeni nagyobb szolidaritásra szólította a korábban általa vezetett PDL vezetőit és honatyáit, akiknek kerek perec leszögezte: vonuljanak ellenzékbe, ha nem támogatják teljes mellszélességgel a költségvetési kiadások visszaszorítását célzó programot.
A román miniszterelnök hétfőn vállalt felelősséget a parlamentben a költségvetési egyensúly helyreállítását és a nyugdíjak újraszámolását célzó jogszabályokat tartalmazó megszorítócsomagért. A várhatóan a hónap végén hatályba lépő intézkedésekben 25 százalékkal csökken a közalkalmazottak bére, 15-tel a nyugdíjak, a munkanélküli, illetve a gyereknevelési támogatás, az idén 75 ezer, jövőre 125 ezer közalkalmazottat elbocsátanak, az állami vállalatok vezetőtanácsaiban tevékenykedő államtitkárok pedig a szolidaritási alapba kötelesek folyósítani pluszjuttatásaikat. Boc leszögezte: a megszorítások bevezetése nélkül fizetésképtelenné válna a tavaly húszmilliárd eurós hitelszerződést kötött ország, ígérete szerint ugyanakkor a nyugdíjcsökkentés csak jövő év januárjáig lesz érvényes.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.