Demszky várja a rendőrök hívását

Gyanúsítottként hallgathatják ki hamarosan Demszky Gábort a bűnszervezetben elkövetett hűtlen kezelés és más bűncselekmények miatt a BKV-nál indított nyomozásban – tudta meg lapunk. A hivatalosan meg nem erősített kihallgatáson Demszky tanú szeretne lenni, de kiderült: a fővárosi cégvezetők hiába jelezték neki a lehetséges visszaéléseket, mégsem tett feljelentést.

2010. 06. 11. 22:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Jövőbeni nyomozati cselekményekről nem lehet felvilágosítást adni – ennyit közölt lapunkkal Fazekas Géza, a Központi Nyomozó Főügyészség szóvivője Demszky Gábor esetleges gyanúsítotti kihallgatásáról. Az SZDSZ-es főpolgármester az Indexnek adott interjújában elismerte, hogy az előzetes letartóztatásban lévő volt helyettese, az MSZP-s Hagyó Miklós városházi működése idején több fővárosi közműcég vezetői jelezték: „nagy a nyomás rajtuk”. – Konkrét cégnevekről, pénzről nekem nem beszéltek. Hozzám biztosan nem jött be felháborodva senki, de ezzel együtt nem cáfolnám, hogy egyik munkatársamhoz igen. Hozzám ez úgy jutott el, hogy megjelentek ezek az emberek, és ugyan pénzt nem követeltek, de különböző javaslatokat tettek. Ezek a javaslatok általánosságokban hangzottak el, ezért az intézkedésem is általános volt. Ekkor írtam egy levelet Hagyó Miklósnak, amelyben felhívtam a figyelmét, hogy nem delegálhatja tovább a hatásköreit. Ő cáfolta, hogy tudomása lenne közvetítőkről. Ezzel együtt elment egy körlevél az összes közműcég vezetésének is arról, hogy a helyettesre hivatkozó közvetítőkkel nem tárgyalhatnak, csak saját maga intézkedhet – fejtette ki a főpolgármester, aki az általa „példátlan súlyúnak” nevezett intézkedés után megnyugodott.
Pedig a büntetőeljárásról szóló törvény szerint „a feljelentés kötelező, ha annak elmulasztása bűncselekmény”. A hatóság tagja és a hivatalos személy, továbbá, ha külön törvény előírja, a köztestület köteles a hatáskörében tudomására jutott bűncselekményt – ha az elkövető ismert, annak megjelölésével – feljelenteni – áll a jogszabályban.
Demszky – aki szerint a főváros leköszönő vezetése a következő hónapokban nem kíván hosszú távú döntéseket hozni – arra számít, hogy a rendőrség meghallgatja, de kizárólag tanúként. A főpolgármester az előzetes letartóztatását töltő volt főtanácsadójáról, Mesterházy Ernőről azt mondta: „más minőségben volt a városházán, mint Hagyó”. Szerinte rendszeresen egyeztetett Szilvásy Györggyel, és nagyon jó kapcsolata volt az MSZP belső köreivel.

Rács mögött marad Hunvald. A Fővárosi Bíróság tegnap két hónappal, augusztus 12-ig meghosszabbította a bűnszervezetben elkövetett, súlyos bűncselekményekkel gyanúsított Hunvald György előzetes letartóztatását. Ez ellen Erzsébetváros MSZP-s polgármestere panasszal élt.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.