Ellenőrzik Wieszt vagyonnyilatkozatát

2010. 06. 14. 22:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kezdeményezzük az újbudai képviselő-testület vagyonnyilatkozatot ellenőrző és összeférhetetlenségi bizottságának vizsgálatát Wieszt János ügyében – közölte lapunkkal tegnap Kupper András, a Fidesz helyi frakcióvezetője. Az ellenzék által korábban nyilvánosságra hozott videofelvétel szerint 2,2 millió forintos kenőpénzt átvevő Wieszt szocialista párttagságát felfüggesztette, pártja fővárosi és kerületi frakcióiból kilépett, de mandátumait megtartotta. – Mivel az eddigi adatok szerint a leleplező felvétel 2007-ben készült, és ha helytálló Wieszt azon magyarázata, hogy ott kölcsönt vesz át, akkor annak nyoma kellene lennie a hivatalos nyilatkozatokban – emelte ki Kupper András.
A kerület honlapján található dokumentumok szerint azonban Wieszt János 2007-ben nemhogy gyarapodott volna, sőt készpénzvagyona kettőről egymillió forintra csökkent az amúgy álláshalmozó politikusnak, aki első nyilatkozataiban még elismerte a felvétel hitelességét. Mára eljutott odáig, hogy a videó manipulált, azon ő nem kenőpénzt, hanem kölcsönt vesz át. Újabb és újabb magyarázatok jelennek meg, és most már nem kölcsön visszaadásáról, hanem kéréséről van szó, hol régi jó barátjának nevezi a felvételt készítő Gálfi István vállalkozót, hol váltót írt alá neki. Gálfi leszögezte: nem ismerte Wiesztet, amíg egy sörözőben nem közölte vele: tíz százalék átadásával megveheti a bérleményét.
Wieszt János arra kérdésünkre, hogy vagyonnyilatkozataiban miért nem szerepel a 2,2 millió forint, tegnap lapunkkal azt közölte: az ügylet 2007 tavaszán történt és még abban az évben visszafizette a pénzt. Bevallása szerint Nagymaroson több telke és egy háza is van, Zebegényben egy üdülővel és a hozzá tartozó területtel rendelkezik. Három korábbi lakásából egyet eladott, de maradt még a XI. kerületben és a Ferencvárosban is. Két éve vett egy új Volkswagen Passatot, idén nem tüntetett fel jövedelmet, 2007-ben több mint egymillió forintot vallott be – havonta. Ügyében a BRFK továbbra is ismeretlen tettes ellen nyomoz, a minősítés a videó vizsgálata után módosulhat.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.