Esély a fekete kontinensnek

A tegnap éjszakába nyúlt szuperkoncert és a mai kora délutáni megnyitóünnepség után 16 órakor a johannesburgi Futballváros-stadionban az üzbég Ravshan Irmatov sípszavára kezdődik meg a 19. labdarúgó-világbajnokság érdemi része. A házigazda Dél-afrikai Köztársaság Mexikóval csap össze, 20.30-kor pedig Fokvárosban az A csoport másik két résztvevője, Franciaország és Uruguay mérkőzik meg egymással. S az elkövetkezendő egy hónapban, a július 11-i fináléig az első afrikai futball-vb borítékolhatóan lázban tartja majd az egész világot.

2010. 06. 20. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Napjaink legfelkapottabb könynyűzenei előadói, többek között Shakira, Alicia Keys és a Black Eyed Peas, vagy éppen a Roger Milla-féle gólörömös reklám aláfestő zenéjét szolgáltató, szomáliai születésű K’naan tegnap este a sowetói Orlando-stadionban megalapozta a hangulatot, mától pedig harsoghatnak a vuvuzelák. A kimutatások szerint 127 decibeles zajt keltő, ezzel a láncfűrészt és a dobot is verő, helyi népi hangszer tartós halláskárosodást okozhat; az elszemtelenedett, élelemre vadászó páviánok is sok bosszúságot okozhatnak a világbajnokságra érkezett szurkolóknak, ám a korábban három turistát már megharapott Fred nevű főemlősnél is akadnak agresszívabb helyiek. Sport7fő mellékletünkben már említést tettünk a riasztó közbiztonsági állapotokról, és ezeket sajnos az elmúlt napok történései is alátámasztották. Szerdán hajnalban egy portugál fotóst raboltak ki pisztollyal a szállodai szobájában, tegnap pedig négy kínai riporter járda mellett parkoló autóját vették körbe fegyveres férfiak, akik aztán egy 1200 euró értékű fényképezőgéppel oldottak kereket. (De még a játékosok értékei sincsenek biztonságban, a görög válogatott három tagjának szállodai szobájából 1600 eurót loptak el.) A kárvallottakat már aligha nyugtatja meg, hogy a vb hatvannégy mérkőzésének otthont adó kilenc városban 41 ezer rendőr ügyel a biztonságra, készenlétben áll százezer tartalékos, negyven helikopter teljesít szolgálatot, és a kormány még négy mozgatható parancsnoki központot is felállított, ahol élő képen követik a biztonsági kamerák felvételeit is.
S ma bizony Johannesburgban és Fokvárosban mozgalmas lesz az élet. Az Afrikában megrendezendő sporttörténelmi, első labdarúgó-vb sok szempontból kínál esélyt az országnak, sőt az egész kontinensnek. A nyitómeccsen az A csoportban a házigazda Mexikóval találkozik, és mindkét együttes remekül sikerült főpróba után fut ki a július 11-i döntő színhelyéül is szolgáló, 88460 fő befogadóképességű Futballváros-stadion gyepére. A dél-afrikaiak szombaton 1-0-ra legyőzték a dánokat, a latin-amerikaiak pedig még elutazás előtt, múlt csütörtökön Brüsszelben 2-1-re verték a címvédő olaszokat. A találkozón egyik legjobbjuk, a védelmet irányító Rafael Marquez térdsérülést szenvedett, kedden azonban már együtt edzett társaival, és a Barcelona 90-szeres válogatott légiósa aligha marad ki a kezdőcsapatból. Az erőviszonyok alapján Mexikó tűnik az esélyesebbnek, de a házigazda nyilván nem szeretne vereséggel kezdeni egy verhetőnek ítélt ellenféllel szemben.
Aki még nem hallotta, annak meglepő lehet, hogy a csoport favoritja, a négy éve vb-ezüstérmes Franciaország pocsékul zárta a felkészülését. Május végén Lensban éppen csak legyűrte 2-1-re Costa Ricát, aztán Tunéziában be kellett érnie 1-1-gyel a vendéglátójával szemben, egy hete pedig jött az igazi feketeleves: Dél-Afrikához közeledve a tengerentúli megyéjének számító Réunion szigetén, azaz hazai pályán 1-0-s vereség Kínától! Pedig Raymond Domenech szövetségi kapitány együttese Lloris – Sagna (Réveillere, 46.), Gallas, Abidal, Evra – Gourcuff, Toulalan, Malouda (Diaby, 63.) – Govou (Valbuena, 72.), Anelka (Henry, 63.), Ribéry (Gignac, 63.) összeállításban játszott, azaz mindenki a fedélzeten volt. A vb-re csak a Costa Rica elleni pótselejtezőn kijutott Uruguay még Montevideóban 4-1-re nyert Izrael ellen, és a Zöld Pont Stadionban Forlanék könnyen megtréfálhatják a nagy tornákon amúgy is rendre gyengén kezdő franciákat.
A William Hill oddsai alapján mindenesetre Henryék a legjobb nyolcba most is eljutnak. A fogadóiroda szerint az Európa-bajnok spanyolok számítanak a vb-cím legnagyobb várományosainak, az ő végső sikerük ötszörös pénzt hozna a konyhára. Vicente del Bosque alakulatát az ötszörös világbajnok brazilok követik (5,5), majd az argentin (7,5), az angol (9), a holland (11), a német (15), az olasz (17) és a francia (21) együttes jön a sorban. A legelőrébb rangsorolt afrikai gárda, Elefántcsontpart vb-címére 51-szeres szorzót kínálnak, míg a legtöbbet az észak-koreaiak és az új-zélandiak győzelmével lehetne kaszálni, mindkét esetben a feltett tét 2001-szeresét nyerheti a fogadó. Mi, a világbajnokságokon 1986 óta kívülállóként, persze az új-zélandi drukkerekkel is boldogan cserélnénk.

Blatter maradna. Nyílt színi taps fogadta Joseph Blatter, a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) elnöke bejelentését, miszerint a következő tisztújító közgyűlésen ismét jelölteti magát. Az 1998 óta elnök svájci sportdiplomata ezt a FIFA tegnapi, johannesburgi kongresszusán közölte a tagokkal. Hangsúlyozta: még nem teljesítette küldetését a FIFA elnökeként, és motiváltnak érzi magát egy újabb négyéves ciklusra. A 74 esztendős Blatter a nagy tapsot követően megköszönte a delegáltak bizalmát.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.